71

Опозицията на контра срещу преименуването на Дондукова градина

Общинските съветници от  БСП и "Възраждане" са против преименуването на Дондукова градина в „Иван Вазов”. Предложението е на кмета на район „Централен” Георги Стаменов и е обявено за обществено обсъждане в сайта на Община Пловдив, преди да се гласува в местния парламент.

Идеята се роди след реконструкцията на най-стария парк в Пловдив, чийто финал ще се отбележи с маратон от интересни събития от 19 април, когато е церемонията по официалното й откриване, до 21-ви включително. 

„Настояваме и занапред Градската градина на Пловдив да се именува „Дондукова“ - на нейния вдъхновител, съгласно народната памет”, твърдят в декларацията си инж. Калин Милчев; арх. Костадин Палазов; Минка Сърнешка и Илия Гатев от групата "БСП за България".

Съветниците подчертават, че безрезервно споделят огромната признателност към заслугите на един от най-забележителните ни творци -  поета и писателя Иван Вазов. „ Името на Патриарха на българската литература изпълва с признателност всяко българско сърце. Творбите на Иван Вазов „Под игото“, „Немили, недраги“, „Аз съм българче“ и много други,ни възпитаваха поколения на патриотизъм и родолюбие”,  изтъкват от групата.

Те обаче посочват, че не по-малка е признателността на българския народ и към доблестните войни и офицери спомогнали за Освобождението на България и възкръсването на Третата българска държава. „Градината носи името на своя главен вдъхновител - временно изпълняващия длъжността генерал-губернатор на Санстефанска България княз ген. Дондуков-Корсаков,участник в Руско-турската война (1877 – 1878) и създаването на Княжество България", акцентират съветниците. Те напомнят, че по-късно княз Дондуков е назначен за императорски комисар в България и ръководител на Временното руско управление, подкрепя активно всенародното движение на българския народ против решенията на Берлинския конгрес, участва в работата на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

"Дондуковата градина е не само парк в сърцето на града, тя е физически изрази за поколенческа благодарност! Неслучайно там са и паметниците на Иван Вазов, капитан Александър Бураго, Захари Стоянов, а в непосредствена близост, до площад „Цар Калоян“ и паметникът на  Благодарността за спасяването на българските евреи. Без да заменяме или противопоставяме отделни исторически личности нека запазим емблематичният родолюбив пловдивски дух на признателност, толерантност и отдадем почит всекиму, спомогнал за изграждането на държавността и на духа български", приканват съветниците от опозицията.

От "БСП" отбелязват, че Община Пловдив и кметството на район „Централен“ положиха огромни усилия и възвърнаха блясъка на Първия обществен парк у нас след Освобождението - Градската градина. "За това ние като граждани благодарим. Смятаме, че не е удачно този факт да се използва за изместване на фокуса от важните въпроси пред обществото и не е необходимо той да се „украсява“ допълнително с никому необходими преименувания", подчертават Калин Милчев и неговите колеги от групата.

Съветниците от "Възраждане" също декларират категоричното си несъгласие с преименуването на най-стария парт, като наричат княз Дондуков - Корсаков една от светлите личности за българската история. Те ще внесат предложение в Общинския съвет княз Дондуков да бъде удостоен посмъртно със звание "Почетен гражданин на град Пловдив",  за да се противопоставят на подмяната и пренаписване на българската история.

"Именно Дондуков инициира създаването и изграждането на Дондуковата градина, която бързо се превръща в любимо място за творци, артисти и общественици и с право носи името му. Опитът да се омаловажи, преиначи и забрави неговото дело е поредното поругаване на българската историческа памет и родствена и културна принадлежност. Паметта на личността, която участва в Учредителното събрание на Търновската Конституция и, която се застъпва за българския народ по всевъзможен начин ще бъде дадена в жертва на евтина политическа пропаганда и манипулация", считат от "Възраждане". 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?