2374
Следвайте ни

Операторите: Изцяло подземна инфраструктура у нас ще струва 6 млрд. лева

viber icon

От Националното сдружение на малките и средните кабелни оператори "Клуб 2000″ изготвят доклад и оценка на евентуалните разходи, които операторите в страната трябва да направят, за да вкарат изцяло мрежата си под земята. Според тях стойност на разходите, които трябва да се направят, за да изчезне гледката от висящи кабели, възлиза на внушителните 6.3 милиарда лева, а дейностите могат да отнемат до 10 години. От друга страна, сдружението изчислява, че ползите биха били не по-големи от 1,4 милиарда лева.

Според доклада данните се потвърждават от подобни изследвания в други страни. Изводът според операторите е, че забраната за въздушно полагане на кабелни мрежи носи повече вреди, отколкото ползи за обществото. Те посочват, че за да се направят по-активни стъпки към премахване на въздушната инфраструктура, трябва да се премахнат множеството пречки, които съществуват при вкарване на кабели под земята, както и чрез намаляване на ограниченията за ползване на некомуникационни подземни мрежи за полагане на комуникационни кабели.

Ключов проблем според операторите при регулирането на въздушното и подземното полагане на кабели е липсата на разграничение в закона между магистрални кабели и абонатни отклонения, тъй като полагането на последните под земята е особено трудно и забавящо развитието на пазара. Според бранша трябва да се прави разлика между отделните райони в едно и също населено място - докато при квартали с високо застрояване полагането на кабели е по-лесно и евтино, при квартали с ниско застрояване това не е така. 

През миналата година от сдружението са написали писмо до президента Румен Радев, до председателя на Народното събрание, до министър-председателя, до председателите на ВАС и ВКС и до главния прокурор. Те открито обвиняват трите мобилни оператора в лобистки практики и посочват, че на пазара работят и няколкостотин малки и средни предприятия, които вече повече от 25 години предлагат кабелен интернет, телевизия и IP телевизия на регионални пазари в малки и средни градове. Благодарение на тяхната дългогодишна дейност България е в челните места по качество и цени на телеком услуги в света.

Сдружението „Клуб 2000″ стана известно през лятото на 2019 година, когато в офиси на три кабелни оператора в страната нахлуха маскирани и въоръжени служители на ГДБОП и иззеха техника, компютри и друга апаратура - собственост на фирмите. При операцията е иззета система за разпространение на програми с неуредени авторски права. Основен мотив за акцията на държавата срещу малките оператори бе, че са нарушени авторски права на телевизиите и тези три оператора предлагат незаконно разпространение на телевизионни канали.

Три оператора държат 66% от пазара в България

Представително проучване на Alpha Research по поръчка на Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО) от началото на година представи актуална картина на пазара на кабелните оператори в страната.

От данните се вижда, че трите големи оператора - A1, Vivacom и Bulsatcom, имат общо около 66% пазарен дял. След тях има десетина средни по големина оператори с малко над 13% общ дял. Други над 200 оператори пък си разпределят 20 на сто от пазара. Общо около 2,42 млн. абонати в страната ползват платена телевизионна услуга, а между 120 хил. и 314 хил. домакинства в България използват платена телевизия от нелегален доставчик.

Според проучването, проведено между ноември и декември 2020 година в малки и големи населени места в България, пазарът се развива особено динамично. Конкуренцията е силна, но продължава да има наличие на нелоялни практики на оператори в сивия сектор.

Същевременно се наблюдава промяна и в потребителските нагласи.  Тъй като хората ползват все повече онлайн платформи за достъп до съдържание, потребителите имат все по-големи изисквания към услугите и не желаят да плащат за пакети програми,
които реално не използват.

Според изследването развитието на технологиите пък носи нов вид пиратство, което предлага „безплатна телевизия“ чрез IPTV боксове в мрежата.

Проучването показва, че от това се възползват минимум 120 000 домакинства, но експертите смятат, че реалната бройка е поне два пъти по-голяма. Този проблем ще продължи да се задълбочава и ще влияе на целия бранш, защото тези оператори не плащат авторски права, данъци, социални осигуровки, заплати.

 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?