Следвайте ни

Опасност в центъра на Пловдив! Гилотини висят над кино "Космос", обезопасяват го

viber icon

До дни започва обезопасяването на терена около кино „Космос”. Сградата и площада с разбитите плочки ще бъде оградена с предпазна ограда.

В началото на октомври миналата година вандали изпочупиха големите стъкла от фасадата и големи парчета от тях всеки момент може да паднат върху случайни минувачи. 

Спешното обезопасяване ще бъде направено от „Жилфонд”. Целта е преминаващите да са максимално далеч от компрометираната сграда. 

Районният кмет Георги Стаменов изготви идейна концепция, според която за превръщането на киното в културен център са необходими 5 милиона лева. 

Той първо поиска за тази година 1 милион лева, но след това сумата бе свалена на 150 хиляди.

Дали те ще бъдат включени в бюджета на общината ще стане ясно на сесията на Общинския съвет на 2 март. 

Кино „Космос” се превърна в горещ картоф за местната власт още от 2010, когато бе решено да бъде бутнато и на мястото да бъде изграден многоетажен паркинг. 

Благодарение на бурната реакция на много будни пловдивски граждани и обществени организации идеята за паркинга бе изоставен.

През годините киното бе почиствано няколко пъти и бе място за различни хепънинги. Бяха организирани и конкурси за реновирането на сградата. 

Седалките от залата му бяха изхвърлени, защото бяха изгнили. Киното бе включено в програмата на Европейска столица на културата, но сградата 11-а година така и не е ремонтирана.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Пари

Пари

25.02.2021 | 23:12

И какво, много скъпо, парите от синя зона и паркоместата не стигат? Много заместници, много гладни, малко РАБОТА,работа, работа. И улицата се казва ПрЕслав, а не ПрОслав? Журналист от Пловдив, майна?

Отговори
1 0
Мдаааа

Мдаааа

25.02.2021 | 13:52

Вътре Киното е клоака. Като го заградят ще стане и външна. Решението е пешеходен Гладстон от ул Прослав до ДК Борис Христов, събаряне на Киното и разработване на терена и изграждане на подходящи връзки с хълма.

Отговори
2 5
Нали

Нали

25.02.2021 | 15:17

И разрушаване на позорният за Пловдив и България, АлИоша!

Отговори
5 7
Тикво

Тикво

25.02.2021 | 17:18

Няма да се бута Альоша, а Камениците на вашия Тотев.

Отговори
5 3
Нали

Нали

25.02.2021 | 23:04

АлИоша е ПЪТНИК! Скоро всички русоробчета ще ви подкараме с бой с пръчки сами да си го чукате с малки чукчета и после да си го изнесете в найлонови торбички някъде далеч далеч!

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?