Следвайте ни

Опасност дебне туристите в Стария град СНИМКИ

viber icon

Обезопасителните ленти, с който бяха оградени опасни части на Небет тепе, сред които и зид, са съборени или от вандали, или от силен вятър.

Дотук се стигна след като в една от подпорните стени се появиха дълбоки пукнатини, които могат да предизвикат срутване и да застрашат минувачите. Рушащата се част на зида е в източната част и е изградена през 1937 г. 

Само няколко месеца след като рисковите места  бяха обезопасени с червено-бели предупредителни ленти и надпис „Внимание! Не преминавай! Опасност от падащи предмети“ на български и английски езици, няма и помен от тях. Те стоят смачкани на земята и едва се забелязват от посетители. Други ленти пък са закрепени за самия зид, което прави трудно виждането им. 

По този начин посетителите са изложени на риск, докато се разхождат или си правят снимки на тепето. То е едно от любимите места за прекарване на свободното време на пловдивчани и туристи.

Младежите предпочитат да сядат тук вечер и да се любуват на залезите над града. Освен това оттук най-добре може да се наблюдава зарята над Пловдив по празници.

Очаква се да започне реставрацията на археологическите комплекси Небет тепе и Източната порта на Филипопол. Но дотогава мястото трябва да бъде обезопасено за посетители.

По малките улички в Стария град ситуацията не е по-различна. Дълго време стена срещу руския ресторант на улица „Княз Церетелев“ заплашваше да се стовари върху тръгналите на разходка. Тя е укрепена с дървено скеле, но това не променя факта, че загрозява и отблъсква посетителите. Освен това минувачите се опасяват, че при лоши метерологични условия дъските няма да издържат, ще хвръкнат и ще ударят някого.

Друга неприятна гледка пък са изхвърлени строителни отпадъци пред една от сградите, а пловдивчани се питат нормално ли е това и защо е допуснато. 

Снимки: Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?