Следвайте ни

Опасни инвазивни видове растат в Пловдив

В България растат чужди инвазивни растения, които  заплашват биологичното разнообразие, инфраструктурата  и са заплаха за здравето на хората и животните. Част от тези видове виреят свободно и в Пловдив. Срещат се из целия град и най-вече покрай р. Марица и на тепетата. Това съобщи в Аграрния университет Владимир Владимиров – асистент в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките. Инвазивните видове са изкуствено привнесени най-вече от Азия и Америка. Те са климатизирани успешно у нас, но изместват местните видове.

Сред най-опасните в града е масово  разпространеното дърво Айлант, известно още като див орех или китайски ясен. Тъй като се размножава лесно, то изниква даже по фасадите на сградите, където няма почва и може да създаде проблем на сградния фонд. Покрай Марица има стотици саморасли храсти с Фалопия и Аморфа – черна акация. На външен вид Фалопията е красиво растение, даже се използва като билка, но има и токсични свойства – при добир предизвиква алергични кожни обриви, а при прекомерна консумация като отвара  уврежда черния дроб. Тепетата пък са осеяни с подивелите, но красиво цъфтящи кактуси  Опунция, известни още като бодлива круша или кактусова смокиня, тъй като ражда плодове. При липсата на естествени врагове, Опунцията расте толкова бързо, че завзема всякакви площи, вкл. и обработваема земя.

Многогодишни Айланти има и в двора на Аграрния университет. Един от тях бе отрязан вчера пред студенти. После те видяха как се води химична и механична борба с инвазивния вид. Преди 4 години Айлант скара двама съседи в Пловдив, които разрешиха спора в Районния съд. Единият бе осъден да изкорени дървото, тъй като корените му проникнали под фундамента на оградата, а клоните над другия двор. Отделно от натиска на дървото имало нанесени вреди върху оградата.

Мария Петрова

Ръководител екип „бизнес“

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?