Следвайте ни

Опасна пропаст зее в „Северен“ месеци наред СНИМКИ

viber icon

Дълбока пропаст зее вече повече от половин година на ул. „Ибър“ 23 в район „Северен“. Голямата дупка се е получила в резултат на пропадането на тротоара. 

„Стана голямо наводнение още лятото и от тогава паднаха плочките и така си остана“, разказват живеещите в близост. Съседите обясняват, че от покривите на двете съседни кооперации, изградени на мястото, се спускат отводнителни тръби. Едното от съоръженията обаче вместо да бъде свързано с останалите вкопани тръби, стои на няколко педи под земята. Около него има иззидана тухлена шахта, която да поема дъждовните течове, но при първото по-сериозно преваляване, шахтата прелива и започва да повдига плочки.

„Казвам им, дайте да хвърлим по някоя лопата и да я запушим тая дупка, така е опасно да стои“, тюхка се дядо Пане, който от около месец живее на адреса, за да наглежда правнучето си. Възрастният господин обясни, че при тези обстоятелства сам човек е невъзможно да се справи с изнасянето на малко дете и количка. Преминаването през големия ров става през метално парче, което играе ролята на мост. „Виждате в задния двор има и спрели коли, които вече месеци наред остават неизползваеми“, завърши мъжът.

Освен всички тези неудобства, хората от улица „Ибър“ ежедневно стават свидетели на опасни ситуации, предизвикани от крачещите по платното пешеходци, които нямат друг избор, тъй като тротоарът е разбит. Майки с колички, възрастни и деца стъпват на павирания път и минават между движещи се автомобили.

За да решат проблема, съседите се свързват с кмета на район „Северен“ Стоян Алексиев. В отговор на подадената жалбата, те получават следните няколко изречения: 

„На улица „Ибър“ 23 пропадна тротоарната настилка в резултат на проявил се извън гаранционен строителен дефект в основите на сградата. Пропадането разкри нарушения по време на строителството на тази и съседната сграда. В момента са в ход административни процедури, касаещи живущите в двете сгради. След приключването им ще се възстанови тротоарната настилка“.

„Искаме действие“, категорични са от етажната собственост. „Дали трябва да се намеси ВиК или трябва да се вземе решение от кмета, не е ясно, но така не може да продължава“, възмущават се хората.

 „Марица“ потърси районния кмет, за да разбере по-конкретно в какъв срок ще бъде взето решение за създалата се неуредица. Алексиев обеща пред екипа ни, че ще се запознае по-подробно със случая и ще се свърже обратно с нас. 

 

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?