Следвайте ни

Опасна къща в Стария град се сдоби с нови стопани

viber icon

Красивата възрожденска къща с вътрешна оркестрина на ул. „Кирил Нектариев“ 20 А в Стария град, която се руши от години, има нови собственици. Те обаче не предприемат никакви стъпки по укрепването й. По непотвърдена информация от живеещи на „Кирил Нектариев“, новите стопани не са успели да придобият цялата част от имота, което прави още по-сложно стягането му.

Както "Марица" вече писа, през пролетта на 2019 година къщата бе опасана с предупредителни ленти, защото кметството на район „Централен“ прецени, че е опасна за преминаващите. 

Стълбите от пясъчник бяха полуразбити, стъклата на прозорците – счупени, а от красивия дървен балкон увиснаха изгнили дъски. На фасадата се появи пукнатина. Според арх. Петър Петров от „Централен“, къщата леко се накланя назад към задните съседни дворове и и така е още по-опасна. 

Понеже собствениците на имота до миналата година бяха 8 души – всичките живеещи в чужбина, общината стартира безпрецедентна процедура по укрепване на рушащата се къща за своя сметка. Тя е по член 72 от Закона за собствеността, който урежда извършването на подобрения за сметка на недобросъвестен собственик. 

Общината трябваше да задейства процедура по укрепване, да го извърши, а след това да извади изпълнителен лист и да си иска от собствениците направените разходи. Подобна стъпка не бе правена досега в Пловдив.

Стълбището с оркестрината в невероятната къща

„Не виждам новите собственици да правят някакви стъпки по посока укрепване на имота. А смяната на собствеността ни връща обратно на началното ниво. Трябва да стартираме процедурата по член 72 отначало, а това ще отнеме поне година“, каза арх. Петров. 

Теренът, на който е къщата, е с площ 297 кв. м., тя самата е със застроена площ от 107 квадрата. На всеки от етажите разполага с голям салон и четири прилепени към него големи стаи. Вътре има вито дървено стълбище с оркестрина, което вече е много опасно.

Кметът на района Георги Стаменов каза, че проблемът с неглижираните стари къщи в резервата е голям. Част от собствениците нямат пари за реставрация, а други не могат да се разберат помежду си.

Много са заминали да живеят в чужбина и са неоткриваеми. Четвърти не желаят да вървят по трудния път на процедурите по съгласуване на процедурите в НИНКН, който отнема години.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ццц

Ццц

15.04.2021 | 01:47

Първо предупреждение, след шест месеца второ предупреждение и опасване на къщата със мрежа за безопасност след една година общината поема всичко в свои ръце извършва укрепване, реставрация и си прибира парите по надлежния ред. Така е в белите държави, а тук си прехвърлят топката.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?