Следвайте ни

Опашки в Пловдив за пиратки срещу петиция за забраната им

viber icon

В някои страни по света пиратките и фойерверките са забранени със закон. Други, включително държави-членки на ЕС, гледат в тази посока и е само въпрос на време теорията да се превърне в практика. 

В България пиратките не са забранени все още, освен продажбата им на деца под 12-годишна възраст. Това обяснява заформящите се опашки с наближаването на Нова Година пред магазините за пиротехника. 

Припомняме, че точно такъв магазин на бул. „Пещерско шосе“ в първата половина на годината пламна.

И докато тийнейджъри и възрастни се редят да закупят римски свещи, пиробатерии и други подобни, както в кварталните магазини, така и пред тези на големите хипермаркети, жители от цялата страна организираха официална подписка за забраната им. Недоволството идва най-вече от стопаните на домашни любимци, защото гърмежите в полунощ ги плашат и стресират.

Другата голяма група против пиратките и фойерверките са еко защитниците, защото след употребата им се отделят вредни изпарения и прахови частици. Не на последно място са и родители на невръстни деца, които също могат да се изплашат. 

Петицията е подписана от 3500 човека и е изпратена до Министър-председателя и Министъра на вътрешните работи. В нея се настоява да бъде въведена нормативна забрана за ползване на територията на България на всякакви класове фойерверки и други пиротехнически изделия за лични, фирмени и семейни празници.

В шест точки са представени вредите от пиратките, сред които: повишаване на смога в населените места; регистрирани случаи на масово измиране и наранявания на птици; нарушение на психичното здраве за хората с аутизъм и със сетивни проблеми и други. 

В Китай, например, фойерверките за официални празници през 2019-а, бяха заменени с дронове. Примерът бе последван и от Белгия. 

Снимки: Наташа Манева

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Десен

Десен

31.12.2020 | 14:34

Не само смока(в текста), но и с мога може да се увеличи.

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?