49

ООН похвали Пловдив за бежанците от Украйна, иска ни за партньор

Представителят на Върховният комисариат на ООН за бежанците у нас (ВКБООН) Седа Кузуджу се срещна с кмета Здравко Димитров, за да обсъдят бъдещо тясно сътрудничество и работа по темата с бежанците. Кузуджу подчерта, че моделът на Пловдив е високо ценен в организацията, която представлява, и опитът му трябва да бъде споделян на големи световни форуми, свързани с миграцията.

В срещата се включиха и заместник –кметовете Стефан Стоянов, Анести Тимчев и Йордан Ставрев. Стоянов припомни стъпките, които Община Пловдив предприе в началото на бежанската вълна от Украйна и подчерта ролята на публично-частното партньорство в менажирането на бившата Белодробна болница, която беше превърната във временен център за настаняване. Седа Кузуджу е посетила мястото и ще сподели впечатленията си от видяното още следващата седмица, когато има насрочена среща с посланици от мисиите в страната ни.

Образованието и спортът са част от направленията, които ще се застъпят в меморандум за сътрудничество, който предстои да се подпише между общината и ВКБООН. Двете страни ще си партнират в различни образователни програми, академии за преподаватели и кариерни форуми, които да надграждат работата с бежанците и местното население. Агенцията подпомага и различни младежки клубове и организации в подкрепа на адаптацията на хората, принудени да напуснат държавите си. 

Агенцията на ООН за бежанците оперира в България от 1993 г., въз основа на споразумение с българското правителство. Мандатът е за подкрепа на националните и местните власти при осъществяване на политики за прием и интеграция на бежанци, от една страна, и за финансиране на неправителствени организации за осъществяване на директна подкрепа на бежанци, от друга.

В края на юни тази година ВКБООН в партньорство с Местната комисия за борба с трафика на хора, гр. Пловдив и Националната комисия за борба с трафика на хора, проведоха обучение за превенция на трафика на хора, в контекста на бежанската ситуация от Украйна.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
Кафа от украйна

Кафа от украйна

30.11.2022 | 16:04

Искам да споделя: Само да знаете през къде ми е за бежанците от Украйна?! Ние едва свързваме двата края ще мисля за тия по.мияри лъжливи! Домъкнаха се тука на рахат ,лежат хрантутим ги не плащат квартири, ток,пътни,здравни! Децата им без пари учат,градини на аванта,пари на ръка им дават ,те си дойдоха с тлъстите банкови сметки... И ще ми ги показвате тези общински шебеци да се лезят по снимките нагаждачи чуждогъзо лизници! Какво направихте за хората от Карлово изроди такива?Там идете и ги заведете тия европейски лекета и вие барабар с тях. Гнус ме е от тоя Здравко и мекеретата му!

Отговори
4 0
яЖте им уркските пишки

яЖте им уркските пишки

30.11.2022 | 15:41

И лайте ниски "заплати" Да живее Уркайна и послушните овци бивши българи сега АМЕРИКАНСКА колония и полдлиги - Бългациганурканистан

Отговори
4 0
Боко тиквата

Боко тиквата

30.11.2022 | 15:07

Пък аз си гушнах половината кинти от ремонтите без на Зико малоумний комисионната

Отговори
2 1
Стефан Гамизов

Стефан Гамизов

30.11.2022 | 14:48

Стефан Гамизов – Липсата на съпротива срещу ужаса на русофилския преврат в България предвождан от Радев и поддържан от ГЕРБ и ДПС, ще коства много повече на Бай Ганьо като събирателен образ на простака в България. България все повече е като на “свинче звънче”, останала сам-самичка балкански русофилски дивак в ЕС и цивилизацията. Другите балкански диваци просто не са в ЕС и не са част от цивилизацията на нормалността и демокрацията, което ги прави безпроблемни, защото не заплашват този демократичен хабитат. Те са нещо друго и съответно екзотика, която има своето място покрай описаното място. Властването на руската диктатура над България, което е садистично нагло и свирепо през тази година на война в Европа и крах на московските престъпници, трябва да отвори очите на цивилизованите българи, че имат срещу себе си бандити-превратаджии на власт в София, които са на руска служба и подчинение. Не ние сме незаконни, а те са незаконна противоконституционна шайка от комунисти, морални и обществени агресори, русофили, корумпета и продажници. Ограбиха само тази година 18 милиарда лева и изкуствено “напомпаха” инфлацията до двойна на ЕС, за да грабят в тази отдала им се мародерска ситуация, заедно с руската олигархична орда. И нямат никакво намерение да спират през тази зима. Ще грабят и ограбват българите, дори и ганьовците, които ги подкрепят, с кърджалийска свирепост за каквато само се носят легенди по Балканите от времето на Османската империя. Спи народе! Спи и сънувай снегурачки и как ти Ганьо ще се доредиш до службица с рушвети или фирмичка с грабежи, докато ти режат мръсните престъпни ръце парчета от живота, бъдещето на децата ти и направо забиват нож в последните искрици надежда, че България може да оцелее насред този черен мръсен демоничен путинофилско-комунистически мрак!числата се вкарват на ръка от компютърните специалисти, след редицата поправки от нашарения и надраскан протокол, което е предпоставка за неточно отразен вот.

Отговори
1 2
Другарите

Другарите

30.11.2022 | 14:34

милиционери на баскетболист Димитров?? Ех, народе!!!!

Отговори
3 0
Мильо

Мильо

30.11.2022 | 14:31

Чамодани и за Киев!

Отговори
3 1
Майна

Майна

30.11.2022 | 11:59

Тези щом ни хвалят, положението ни не е розово.

Отговори
13 2
Дон

Дон

30.11.2022 | 11:48

Българите винаги сме живяли за едното потупване по рамото. В други държави се водят преговори поставят се искания ,условия , а ние милите си живеем за едното потупване. Съдба какво да се прави то и за това сме на този хал.

Отговори
16 2
ZA TQH Pari a а за нас НИСКИ "ЗАПЛАТИ"

ZA TQH Pari a а за нас НИСКИ "ЗАПЛАТИ"

30.11.2022 | 11:43

Ебеете си майката и ООН и ЕВРЕЙГЕЙСКИЯ И ВСЕ ДУПЕТАТИ гласувахте ли ниски доходи - гласувахте а ТИЯ на ден по 50-60 лева затова че са УЖ бежанци - да крадат , да правят трафик с НЕЛЕГАЛНИ емигранти, да си пудрят зурлите по фризъорските салони , да наглеят, да не плащат билети . А овците - българи послушни търпят ли търпят вместо да излязат по улиците и да кажат СТИГА на продажбите ! ВЪН ЕГЕЙСКИЯ и СОРОСОИДСКИЯ Съюз , БГ - НЕУТРАЛНА! ама не...

Отговори
13 3
Другата гледна точка

Другата гледна точка

30.11.2022 | 12:07

ЛУКОЙЛ да си плати 700 000 000 лева данъци в БЪЛГАРИЯ - ще има и за заплати!

Отговори
5 8
111

111

30.11.2022 | 12:26

Лидъл, метро и кауфлан ако плащат данъци в България ще има за още по големи заплати

Отговори
11 4
До горните два

До горните два

30.11.2022 | 15:35

Какво са ти виновно Лукой бе хамериканско псе. Аре беж в Уркрайна да лапаш пишки

Отговори
2 0
Аман от подлизурки!

Аман от подлизурки!

30.11.2022 | 11:30

Аман от тези бежанци бе! Българите тънат в мизерия, незнаят как да изкарат зимата и никой не мисли за тях при тези цени и инфлация тези от сутрин до вечер само за бежанците мислят!

Отговори
19 4
Срамна политика

Срамна политика

30.11.2022 | 11:42

Идете в мола и вижте “бедните” бежанци как пазаруват! Влезте в кой да е магазин за хранителни стоки, вижте какво пазаруват нашите родители - пенсионерите…

Отговори
18 3
Ало

Ало

30.11.2022 | 11:43

Абе ей гнусен хибриден фатмак, поне под тази тема не се въздържа да изс***ш дежурната си пропагандна помия!

Отговори
4 12

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?