46

ООН: Пловдив дава уникален пример за подкрепа на бежанците от Украйна

Пловдив показа уникален модел с подкрепа на бежанците от Украйна  от местната общност, бизнеса и местната власт, и този модел може да бъде показан на света като добър пример. Това каза председателят на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България (ВКБООН) Седа Кузуджу. Тя беше в Пловдив, за да подпише меморандум за сътрудничество  с Община Пловдив. Зам.-кметът Стефан Стоянов, който изпълнява длъжността кмет, докато Здравко Димитров е в Япония, си сложи подпис под документа. 

Опитът на Пловдив ще бъде посочен в доклада на Агенцията за бежанците на ООН, който ще бъде готов до две седмици. Така ще може да се прилага и в други държави, каза Седа Кузуджу. Според ООН в света има вече над 103 милиона бежанци.

 Стоянов припомни, че от първия ден на войната Общината полага грижи за украинските бежанци съвместно с Наталия Еллис, местната украинска общност и много дарители.

Над 400 бежанци са намерили подслон в бившата Белодробна болница, наричана Втория дом, като много от тях са си намерили работа и вече живеят под наем. Близо 10 000 украински граждани са регистрирани в Пловдив и областта.

 „Най-ценното е, че нашите съграждани и бизнесът застанаха на човешката страна в тази злощастна война. Вторият дом стана дом на втора надежда и център на доброволчество, хиляди носят дрехи, продукти, даряват играчки, за да може помощта да стига до повече хора.  Все повече бежанци лесно си намират работа, получават пакет от социални помощи и успяват отново да заживеят нормален живот. Над 400 украински деца посещават детски градини и училища в Пловдив, отделно учат и в наши университети. За адаптация на децата са разкрити три дневни центъра с капацитет за 100 деца”, посочи Стефан Стоянов.

Той подчерта, че Наталия Еллис, също украинка, която преди няколко години заедно със съпруга си Влад се е преместила в България, от началото на войната е зарязала ежедневната си работа и кариера и се посветила изцяло на работата с бежанците. "Успехът и моделът на Пловдив се дължат и на решителната и всеотдайна работа на семейство Еллис", каза Стефан Стоянов.

И потвърди, че Пловдив има един от най-добрите модели за подкрепа на бежанците в Източна Европа. А на всички хора, които помагат, благодари, като отбеляза „С надежда, че скоро тази лудост – войната - ще приключи”.  

Според данните на ООН България е приела над един милион , регистрирала е повече от 150 000 за закрила, а при пререгистрация бежанците от Украйна в страната е 48 000. Наталия Еллис съобщи, че близо 20 000 бесарабски българи, избягали от войната в България, са получили разрешение за постоянно пребиваване и изрази огромна благодарност на хората, които помагат на нейните сънародници с дрехи, храна, плодове. 

В бившата Белодробна болница приемат дарения всеки ден, с изключение на неделя. Особено са нужни храни за най-малките – 2 – 3-годишни, които трудно приемат приготвената храна, чиито доставки са организирани от Община Пловдив. 

С помощта на бизнеса през юни 40 деца, разделени на две групи, ще почиват на море в Китен. За лагер са избрани най-активните, будни и ученолюбиви украинчета.  

Снимки от Валентина Биларева

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
С чужда пита ,помен..!

С чужда пита ,помен..!

30.05.2023 | 18:28

За чия сметка бре ОоНеТо?Не е за сметка на ЗиКоТо Ошу а за наша сметка,на всички Пловдивчани от нашите данъци а не от заплатите на крадливата клика на управниците!ОоНе ги награждава тези хора вместо да ги арестува и прати в затвора!

Отговори
3 2
Хм…

Хм…

30.05.2023 | 17:28

Един път ги видях, децата им. Бяха ги извели и ги водеха на някъде. На чуждо място, някои сигурно и без дом там, където планомерно сриват градовете им, просто си вървяха, говореха на руски, там всъщност е така.

Отговори
2 1
ТАКА Е

ТАКА Е

30.05.2023 | 16:00

червените чукундери пак се оливат

Отговори
13 2
дедо поп

дедо поп

30.05.2023 | 15:49

чамодани и за_ *Украйна!

Отговори
6 12
Дедо

Дедо

30.05.2023 | 17:31

Г ъ з

Отговори
3 1
Киро Попов

Киро Попов

30.05.2023 | 15:24

Стига с тези украинци! Обърнете внимание на пенсионерите!

Отговори
10 27
Мразим джендъритее

Мразим джендъритее

30.05.2023 | 17:39

Факта, че от редакцията то слагат минуси за това че си споменал нещо свързано с България, то сами можете да си правите извадки кой им плаща на това гнусно сайтче?

Отговори
4 7

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?