46

Онлайн не може: Ходене по мъките за едно удостоверение за имот

От няколко дни известният пловдивски хотелиер Борис Христов си пилее времето и нервите, за да извади един-единствен документ ​- удостоверение за идентичност на имот. Справката трябва да послужи пред търговска банка. „Всъщност от районното кметство трябва да направят нещо елементарно - да проверят имота в базата данни и да напишат два реда в официален документ. По електронен път не става. Трябва аз да отида на крака в администрацията и да заплатя такса за услугата, която, въпреки че няколко пъти ходих, все още не ми е ясно колко е“, обяснява своята гледна точка Борис Христов. 

В район "Централен" му обяснили, че има две опции и в единия случай операцията струва 20 лева, а в другия - пет пъти повече. „Аз прецених, че първата услуга ще ми свърши работа, но от  деловодството упорито ми даваха бланка с изписана такса за нея от 100 лева. Битката продължава“, коментира хотелиерът. Срокът за вадене на подобен документ е 7 дни, а колелото все още не е задвижено.

Справката за идентичност на имот удостоверява, че един и същи имот е обозначен с различни идентификатори, планоснимачни номера и номера на урегулирани поземлени имоти в кадастралната карта, включително в предишни нейни състояния според историята, съответно в кадастралните и подробните устройствени планове. Общината издава удостоверение за идентифициране на недвижими имоти по кадастрални и регулационни планове, действали по различно време. В повечето общини в България таксата е между 15 и 20 лева. 

А проблемите на Борис Христов можеха и да звучат по-иначе - ясно и точно описание на услугата, заявяване от разстояние, плащане от разстояние и получаване на готовия документ от разстояние.

От Община Пловдив обясниха, че таксата от 20 лева се заплаща при издаването на услуга, когато се иска за първи път адрес. Другата услуга, която струва 100 лева, изисква по-обемна работа, тъй като се изясняват факти и обстоятелства и се вадят справки от Национален регистър.  В него услугите се водят също като две различни, затова и цената им не е еднаква, и се определят с два различни закона - първата по ЗМДТ, втората - по Закона за кадастъра.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Настойникът

Настойникът

30.06.2022 | 23:08

Какъв е този мазен кавал?

Отговори
1 0
Кога ще ги стигнем естонците?

Кога ще ги стигнем естонците?

30.06.2022 | 11:50

В Естония подобна справка става за 15 минути по интернета!

Отговори
3 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?