Следвайте ни

Оник Марукян вплете косите на Венера в пръстен

viber icon

Майстор Гаро Марукян и синът му Оник са едни от най-търсените бижутери под тепетата. Двамата се вдъхновяват от творчеството на ювелира Петер Карл Фаберже и изработват различни яйца от злато и сребро. В едно от овалните си произведения - червено със златни орнаменти, те побраха Античния театър.

Дни преди Нова година, в ателието им се стичат хора от близо и далеч, за да поръчат ръчно изработени бижута за близките си. Най-впечатляващ от накитите, направени наскоро, е масивен пръстен с огромен светлооранжев камък. 

"Имах един пръстен с тъмносин камък и понеже не ми хареса комбинацията му със среброто, махнах камъка и на негово място поставих този", обяснява Оник, посочвайки красив елемент, в чиято прозрачност се открояват стотици малки частички, досущ като косъмчета от коса. По-късно разбираме, че камъкът носи интересно име - Косите на Венера.

Младият майстор не спира да се вдъхновява и да търси нови и нови идеи за своите работи. Сега се е захванал с направата на още една екстравагантна скъпоценност. Интересното бижу ще бъде готово съвсем скоро и ще представлява посребрена чаша от кокосов орех. Засега основата е ръчно гравирана и след това полирана. Остава към кокоса да бъде добавено специално капаче и две стойки.

Докато оформят изкусно накитите, Оник и Гаро продължават да проектират и различни яйца. "В момента двамата с баща ми правим едно огромно яйце от сребро, което ще тежи около един килограм и в сърцевината си ще има часовник. Създаването му обаче ще отнеме повече време, тъй като механизмът иска специално внимание", отбеляза Оник.

Освен гигантското произведение двамата арменци са замислили още проекти, включващи родни забележителности.

 

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?