Следвайте ни

Омбудсманът: Директорката е знаела за изтезанията

viber icon

„Няма как някой да ме убеди, че специално в дома в Пловдив и директорът, и кметът не са били наясно за това, което се случва в този дом, особено директорът. Да допуснеш подобно отношение, наистина е нечовешко. Става въпрос за изтезания и за нарушение на редица основни права на хората, които се намират там.“ Това заяви пред БНР омбудсманът Диана Ковачева. 

„Има комплексен проблем в домовете за възрастни хора. Трябва да се мисли и за законодателно решаване на проблема с грижата за дементно болни хора“, посочи още Ковачева. По думите <210>, кметовете са тези, които трябва да са активни и да търсят финансиране, както и да контролират тази децентрализирана услуга. Общественият защитник отбеляза, че прокуратурата ще установи причините за високата смъртност в тези домове, но тази смъртност е показателна за липсата на ясни критерии за начина на прием.

„Директорът на дома в Горско Косово изнесе информация, че един човек е приет в 2.00 часа през нощта и е починал в 2.45 часа, следва въпросът - как този дом може да окаже помощ на такъв човек. Това не е хоспис. Има ли разграничение? Защото това е социална услуга“, добави тя.

Всяка година на практика се оказва, че за няколко месеца хора с увреждания остават без асистенти. Тя обясни, че това се случва, тъй като Националната програма по заетостта е изтекла, а също и постановлението, по което се получава финансиране, както и трудовите договори на личните асистенти.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?