46

Омбудсманът на Пловдив пита властта за бомбоубежища в мазетата

Инж. Борислав Стаматов с второ писмо след първото през март

Да се подготвят бомбоубежищата в жилищните блокове в Пловдив, където има такива. Такова предложение отправи още през март местният омбудсман инж. Борислав Стаматов, броени дни след като руските войски нахлуха в Украйна. 

 Той изпрати препоръката до тогавашния областен управител Йордан Иванов, кмета Здравко Димитров и председателя на Общинския съвет Александър Държиков. Шест месеца по-късно инж. Стаматов обясни пред "Марица", че реакцията от властта е частична и почти нищо не е последвало.  

Помещенията, предвидени за целта, не са в добро състояние и не могат да изпълняват предвидените им функции, мотивира се през март Стаматов. Той обърна внимание, че до 1992 г. нормативно е било уредено в обществените и жилищните сгради да се строят или обособят локални защитни съоръжения в избените помещения. Те бяха оборудвани с железни врати, железни капаци на прозорците, мивки с течаща вода и електрифицирани. Имаха статут на противорадиационни укрития и бяха разчетени да подслонят живеещите във входа при съответна нужда. 

"Тези помещения съществуват и сега, но не могат да изпълняват предвидените им функции, защото нашите наблюдения са, че те не са в добро състояние, тъй като липсва част или изцяло оборудването им. Като част от общите части на сградите на много места те са пълни с вещи, а някъде дори са „приватизирани“ от някой от членовете на етажната собственост и се ползват за лични нужди", написа тогава омбудсманът. 

И препоръча като превантивна мярка райкметовете да изпратят спешни указания до управителите на етажните собствености на територията на Пловдив за привеждане на тези помещения в добро експлоатационно състояние, за да може при нужда те да бъдат използвани, като препоръча самият процес да бъде контролиран и инспектиран от някой от общинските и държавните компетентни органи.

"От Областната управа не получих отговор. Като реакция съвсем случайно разбрах, че един вход в район "Западен", наред с другите теми, които са били на дневен ред, етажната собственост е поставила и тази да се изчисти бомбоубежището и да се приведе в ред", обясни Стаматов. От Община Пловдив пък получил частичен отговор, но той засягал темата за бомбоубежищата по тепетата, а не тези в жилищните блокове на хората, за които Стаматов напомни. Сега омбудсманът готви второ писмо до институциите с надеждата, че те ще реагират по-адекватно заради разрастващата се война в Украйна. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Е стига де...

Е стига де...

22.09.2022 | 17:39

Виждам ,че са разхвърляни чисто нови папки за снимката . Явно умира эт скука щом не го познаваме.. Е га ти Града кметове за нищо не ставащи сега и тоя о на.нист!

Отговори
2 1
Е стига де...

Е стига де...

22.09.2022 | 17:36

Е га ти анонимника?! Това ли е омбуцмана ни!?

Отговори
2 1
Мдаа

Мдаа

22.09.2022 | 15:37

Поредният нищоправец се натиска за медийно внимание. С писма, питания и заповеди подобна работа не се върши. Би трябвало да го знае. Би трябвало да знае, и че тези някогашни съоръжения под кооперациите не са били бомбоубежища. Разликата между за бомбоубежище и противо радиационно укритие е огромна. Ама,, мн огромна.

Отговори
4 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?