Следвайте ни

Оживление по районите в Пловдив в очакване на 5-те милиона

viber icon

Кметовете започнаха да готвят обществени поръчки, в "Централен" стартират с реконструкцията на Дондуковата градина   

Обществена поръчка за ремонт на Дондукова градина започват да подготвят в район „Централен”, след като в бюджета на Община Пловдив бяха  заложени 300 000 лева за тази година. Проектът е на стойност 3,3 млн. лева, но първият транш е достатъчен, за да проведем процедурата за избор на изпълнител и да стартираме обекта, коментира кметът на района Георги Стаменов.

Още преди пет години тогавашният градоначалник обеща, че първата пловдивска градина, известна още като Градска, ще бъде възстановена. Това обаче така и не се случи, въпреки че проектът за реконструкцията е съгласуван с НИНКН, тъй като обектът има статут на паметник на парковото изкуство, и за изпълнението му  е издадено строително разрешение. Надявам се, че през 2021 г. Дондуковата градина ще бъде същото привлекателно място като Цар-Симеоновата и зоната на Бунарджика до обновения акведукт, дава пример Стаменов.

По проект  старите фонтани на главната алея се премахват, на тяхно място се прави нова алея, а  шадраванът ще е в средата.  Водната площ  не се използва от две години, защото дюзите са запушени и не са ремонтирани. Плочките на алеята са изкъртени, зелените площи не се поддържат добре.

На мястото на демонтираната пързалка ще има нова детска площадка, алейната мрежа изцяло ще бъда подменена, разказва районният кмет. Ландшафтният архитект Станимир Шаламанов, един от участниците в проекта, е заложил озеленяване с различни дървесни видове.

Със средствата по оперативна програма „Региони в растеж” ще се възстановява парк „Шахбазян”. От допълнителната субсидия, отпусната на район „Централен” от общинския бюджет, предимно ще се обновяват пешеходните  тротоари. По ул. „Кръстю Пастухов”, където се намират два университета и две училища, не може да се мине -толкова е лоша настилката, казва Георги Стаменов.

Обществени поръчки стартира и кметът на „Западен” Димитър Колев.  На района са отпуснати 300 000 лева за разширение на парк „Ружа”.

С допълнителните бюджетни пари ще се изгражда паркинг на ул. „Бряст” зад студентските общежития. За него са планирани 70 000 лева. Кварталът е плътно застроен и се стига до бой за всяко паркомясто, защото освен колите на живеещите в тази зона през седмицата спират и 160 автомобила на студенти, които идват да учат от цялата страна, разказва Димитър Колев. Заедно със специалисти от кметството Колев се е срещнал със студентите и според него за тях могат да се обособят места за паркиране на Пещерско шосе.

Районният кмет е доволен, че в бюджета има 70 000 лева за детска площадка на ул. "Орфей" и "Юндола", за която с подписка настояват над 100 родители на малки деца от квартала.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Коментари (1)

Ivan

17.02.2020 | 16:40

И нека краденето да започне сега!!!!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?