Следвайте ни

Огромно признание! Избраха Капана в топ листа на Европа

viber icon

Първият квартал на творческите индустрии в България – „Капана, вече е част от европейската листа с градове, разработили иновативни решения за опазване на културното си наследство.

Кварталът беше избран след процедура, която стартира през февруари, заради местните политики и дългосрочни планове за развитие на културното наследство, което представлява. 

Капана е от водещите проекти, стартирал с инициативата Европейска столица на културата, и днес продължава да се надгражда от различни предприемачески активности и социални партньорства.

Селекцията “Културно наследство в действие” се реализира с подкрепата на програма „Творческа Европа“ с водещото участие на организации като EUROCITIES, ERRIN, Europa Nostra и Съвета на архитектите на Европа.

Те се обединяват, за да изберат градове и региони в Европа, които са разработили иновативни политики, проекти и събития и които към момента се прилагат успешно от местните власти.

Квартал "Капана", заедно с още 31 места от Стария континент, бе включен и в каталог, който ще се препоръчва като успешен модел на останалите градове с културно наследство, на които предстои да търсят начини за съживяване на своите пространства.

В каталога са включени добри примери от Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Франция, Италия с фокус върху паметници, дигитални платформи, фестивали, музеи, крепости и други.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

айде бе

айде бе

16.11.2020 | 23:16

Тоя бардак,където се събира сганта на Пловдив и България???Тея защо не проучат и за множеството жалби от живущи,от пияни и шумни компании до 5-6 сутринта,как им пикаят и повръщат пред вратите и прозорците???

Отговори
0 1
Скара - бира

Скара - бира

16.11.2020 | 12:20

Като дойдат европейските чиновници и видят, че иновативното опазване на културата се изразява в кръчмички и барчета, веднага ще разберат, че пак са излъгани и ще извадят Капана от този списък, защото не му е там мястото.

Отговори
3 5
Дрън,дрън !

Дрън,дрън !

16.11.2020 | 18:11

А ти мислиш ли,че не е огледано преди да попадне в списъка?!?! Явно нямат твоето ограничено мислене .

Отговори
3 2
пловдивчанин

пловдивчанин

16.11.2020 | 11:49

Жилищен квартал "КАПАНА" е бил един от най-красивите културни паметници в Пловдив, в България и ПРЕДИ да направят многобройните заведения . Управата не се съобразява с това, че сградите в този квартал са жилищни, а инфраструктурата не може да издържи на рояците ресторанти и заведения. Неприятните мириси и вредни емисии от заведенията обгазяват квартала. Боклукът на заведенията прелива . ТОВА със сигурност не е култура.

Отговори
5 7
гражданин

гражданин

16.11.2020 | 11:18

Жилищен квартал "КАПАНА" е групов паметник на културата, сега групова недвижима културна ценност. Заведенията нямат място и не се вписват в тази културна ценност. ВЪН ЗАВЕДЕНИЯТА от квартала , общината е длъжна да им намери ДРУГО ПОДХОДЯЩО за тях МЯСТО, където да работят денонощно!

Отговори
7 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?