Следвайте ни

Огромен графит върху сградата на EVN в Пловдив 

viber icon

Графитът, изобразен по проект на „Зелени Балкани“ по програма LIFE на EС, покрива площ от над 100 кв. м. на сграда на EVN България

Готов е мащабният графит в Пловдив на символа на българската природозащита - брадатия лешояд. Мястото на графита е фасадата на сграда на EVN Топлофикация, разположена на бул. „Васил Левски“ 236, който е главният вход към града от магистрала „Тракия“. Изображението се реализира по проект "НАТУРА 2000 в България - Нови хоризонти" на „Зелени Балкани“ по програма LIFE на EС. 

Брадатият лешояд е величествена птица, достигайки близо 3 метра размах на крилата и с изключително атрактивно оперение. Той е една от най-красивите птици в Европа и обект на опазване в Европейската мрежа НАТУРА 2000. Брадатият лешояд се счита за изчезнал от страната ни вид. 

EVN България подпомага усилията на „Зелени Балкани“ за завръщането на вида в страната, като изпълнява проекти за обезопасяване на опасни за птиците въздушни електропроводи от електроразпределителната мрежа. 

Графитът е дело на художници от студио „140 идеи“ - едни от известните графити-артисти в България. Той е с размери 15 / 7 метра, което е площ над 100 кв. м. За неговото изрисуване е използвана специализирана фасадна боя, специално предназначена за външни условия. Боята е устойчива на взаимодействията на околната страна. Техниката използвана в реализация на стенописа е традиционна за монументалната живопис. Цветовете са съобразени с това да контрастират на околните сгради, но същевременно са хармонични на небето - естествения хабитат на брадатия лешояд. Реализацията на проекта отне 7 календарни дни.

По същите дейности до момента EVN съдейства  на художниците от студио „140 идеи”  за изобразяването и на графит на белошипа ветрушка на фасадата на училище в Свиленград. 

Съвместните дейности на EVN и „Зелени Балкани“ следват дългогодишното сътрудничество между двете организации в дейности за защита на околната среда. 

Видео от изобразяването на графита:

https://www.youtube.com/watch?v=beuduxg4dPg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Maina

Maina

22.04.2021 | 19:32

Pesho konq sashto doprinese da ima Evn

Отговори
0 1
Хелоу!

Хелоу!

22.04.2021 | 19:02

Техниката се казва сграфит! Графит е химически елемент!

Отговори
2 0
Gele

Gele

22.04.2021 | 18:53

Gadinite ot Evn. Kostov ega ti izsahnat kambankite.

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?