Следвайте ни

Огнеборци от цялата страна мерят сили в Пловдив

viber icon

Пожарникари от цяла България ще пристигнат в Пловдив тази седмица, за да премерят умения и сили. Това ще стане по време на 48-мия Републикански преглед по пожароприложен спорт в града под тепетата. Турнирът ще се проведе от 30 септември до 2 октомври на лекоатлетически стадион „Пловдив“, в парк „Отдих и култура“, а в него ще участват над 300 огнеборци - представителните отбори на факултет „Пожарна безопасност и защита на населението“ при Академия на МВР и 29-те регионални дирекции в страната.  

Надпреварата ще премине в традиционните дисциплини - изкачване на щурмова стълба, 100-метрова пътека с препятствия, пожарна щафета 4х100 метра с препятствия и бойно разгръщане от мотопомпа.

Откриването на спортното събитие ще бъде в 9 часа в сряда, а тържественото закриване и награждаването на победителите ще се състои на 2 октомври следобед. 

Състезанията по пожароприложен спорт имат за цел да допринесат за повишаване на физическата подготовка и професионалното майсторство на служителите от службите за пожарна безопасност и защита на населението. Те се провеждат ежегодно, като включват следните етапи: районни, регионални, републикански преглед и състезания за купата на БФППС. 

В състезателните дисциплини са включени атрактивни елементи от ежедневната дейност на пожарникарите, а показваните високи спортни резултати са плод на дългогодишното развитие и упорития труд в тренировъчния процес на служителите.

Ето и пълната програма:


30 септември: 
 
от 9.00 ч. до 10.00 ч. – официално откриване

от 10.00 ч. до 18.30 ч. – състезание в индивидуални дисциплини „изкачване с щурмова стълба“ и „100-метрова пътека с препятствия“. 

01 октомври: 

от 9.00 ч. до 11.30 ч. - полуфинал и финал на индивидуалните дисциплини и излъчване на републикански шампиони. 

от 13.00 ч. до 18.00 ч. – състезание в дисциплината „бойно разгръщане на мотопомпа“.

02 октомври: 

От 8.30 ч. до 12.00 ч. – състезание в дисциплината „пожарна щафета 4х100 метра“

13.00 ч. - тържествено закриване на републиканския преглед и награждаване на победителите и призьорите. 

Ето и повече подробности за отделмните дисциплини, в които огнеборците ще се съревновават: 

“Изкачване с щурмова стълба” – от стартова позиция състезателят трябва да пробяга 32.25 метра, носейки щурмова стълба, с която се достига последователно до  втори, трети и четвърти етаж на кула. Максималната височина за изкачване е 10.85 метра.

Националният рекорд в тази дисциплина е 14,47 секунди и принадлежи на състезателя от Стара Загора Георги Георгиев, постигнат на XIV Световно първенство по пожароприложен спорт за мъже през месец септември 2018 г. в гр. Банска Бистрица, Република Словакия.

“100 м пътека с препятствия” –  на 23 метра от стартовата линия състезателят преодолява двуметрово препятствие, взема два малки шланга, изкачва се и преминава по 8-метровата греда, разгъва шланга, скопчава го с разклонителя и струйника и финишира.

Националният рекорд в тази дисциплина е 16,32 секунди, постигнат от състезателя от Пловдив Любомир Любенов на 4-тия Световен шампионат на пожарникарите и спасителите в гр. София през 2008г. 

“Пожарна щафета 4 х 100 м с препятствия” – колективна дисциплина, при изпълнението на която се демонстрира бързина, ловкост, съобразителност, екипна работа, професионално умение и майсторство. 

Националният ни рекорд е 57,36 сек. и принадлежи на представителния национален отбор на РБългария, постигнат на 4-тия Световен шампионат на пожарникарите и спасителите в гр. София, РБългария през 2008 г. Рекордьорската ни щафета е в състав:

1. Първи пост - Иван Бончев – Пловдив

2. Втори пост - Стоян Хаджиев – Бургас

3. Трети пост - Любомир Любенов – Пловдив

4. Четвърти пост - Драгостин Тонев – Стара Загора

“Бойно разгръщане от мотопомпа” - колективна дисциплина със седем участници. Състезанието се провежда на полоса с дължина 95 метра и ширина 20 метра. При сигнал състезателите скопчават съоръженията, построяват смесена шлангова линия, която изтеглят на 90 метра напред пред мишените. Помпиерът включва помпата и подава вода. Струярите заемат позиция на 5 м пред мишените, като се опитват да напълнят с вода казанчетата на мишените.

Националният  рекорд в тази дисциплина е 27, 89 сек. и принадлежи на отбора на Бургас, постигнат на 46-и Републикански преглед по ППС в град Варна през 2018 г.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Асфалт паша ефенди

Асфалт паша ефенди

27.09.2020 | 18:48

А МЕН, като най - виден представител на птофесията "дръж ми шланга" защо не ме поканихте? Шъ съ наказваме!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?