1553

Офанзива в "Смирненски", за да пуснат "Модър - Царевец"

Невиждана офанзива се вихри на ул. „Царевец” и кръстовището с бул. „Хаджи Димитър”, установи екипът на „Марица”. Багери, камиони, валяци и работници на две фирми окупираха възловата пътна връзка в квартал "Христо Смирненски"  до новия подлез „Модър ​- Царевец” с намерението да пуснат движението до 10 юни. Срокът е определен от възложителите на обекта - Община Пловдив и държавното дружество ВиК.  

Кметовете на Пловдив и район „Западен” Костадин Димитров и Тони Стойчева дойдоха преди обяд на строителната площадка, за да проверят с какви темпове се изпълнява задачата. Строителите от консорциум „Еко Проект” работят по проекта на ВиК за Южния обходен колектор на ул. „Царевец”, който трябва да стигне до пресечката с Пещерско шосе.  „София Асфалт” отговаря за пътната настилка на кръстовището с бул. "Хаджи Димитър" и за разширението на ул. "Царевец" от западната страна. Новото платно е проектирано с ширина 7 метра, с разделителна ивица, осветление, пешеходни тротоари и велоалея. В обществената поръчка е включена и рехабилитация на съществуващото платно. Паважът ще се махне и вместо него ще има асфалт.  

Колектор се прокарва в бъдещето платно на ул. "Царевец"

Снимки: Валентина Биларева

 

Обемът на работата е голям, подземната инфраструктура се прави бавно, а в квартала вече изнемогват от строителните работи, които продължават три години - първо на подлез "Модър - Царевец", след това и по основния ремонт на бул. "Хаджи Димитър".

 „Искам, като се каже, че работата ще бъде свършена до петък, в петък да е свършена”, рече Костадин Димитров и като видя незатворен изкоп, скастри изпълнителите на ВиК: 

До три дни трябваше този участък да бъде приключен, но не са готови

Пълна лудница цари в трафика, защото за колите е оставен тесен коридор между ул. „Солунска” и „Царевец”. В бъдещото платно на ул. „Царевец” правят изкопи с дълбочина 7-8 метра, за да  полагат огромни канализационни тръби с диаметър 1,8 м. Бригадата стигна до общежитията. Едновременно с това в съществуващото платно се подменя магистрален и обслужващ водопровод, като за тази цел частично е отцепена крайната лента. Старите етернитови тръби се махат.  

Пълна лудница е в трафика


От консорциум „Еко проект” предупредиха, че след 8 ч. предстои ул. „Царевец” да бъде затворена изцяло, на отделни отсечки, от кръстовището с ул. „Солунска” до пресечката с ул. "Иван Гешев" и след това, пак на етапи, в посока Пещерско шосе.

Добрата новина е, че след като се положат асфалтът и маркировката и се направи сигнализацията на кръстовището на ул. „Царевец” и „Хаджи Димитър”, 

най-после ще бъде отворен за трафика новият подлез „Модър -Царевец”.

 „Желанието ни е до края на седмицата да асфалтираме кръстовището на ул. „Царевец” и бул. „Хаджи Димитър”, но при условие че не вали дъжд и времето позволява да се полага настилка. Ще работим в събота и неделя включително”, увери кметовете Иван Георгиев, шеф на фирма „София Асфалт”.

Кръстовището на ул. "Царевец" и "Хаджи Димитър" е под обсада


Движението ще се извършва само между подлеза, бул. „Хаджи Димитър” и „Солунска”, докато по ул. „Царевец” не приключи реконструкцията на ВиК. Проектът за Южния обходен колектор, който трябва да свърже тръбите на Пещерско шосе с Пречиствателната станция през район "Южен" и "Тракия" се финансира по Оперативна програма "Околна среда". Това е един от сложните обекти, който струва 80 млн. лева. Парите за разширението на ул. "Царевец" са осигурени от дългосрочен нисколихвен заем в размер на 5 млн. лева, който ще се изплаща от градския бюджет.

 

Тони Стойчева и Костадин Димитров обсъждат откъде ще минава трафикът

 

Подлез "Модър - Царевец" е завършен изцяло в края на март от фирма "Драгиев и ко" по договор с Община Пловдив. Съоръжението струва близо 13 млн. лева с ДДС.  

 

Експресно завършиха новата пътна връзка в "Източен" 

Работниците измиха новия асфалт

 

Изграждането на ул. "Георги Странски" приключи за изключително кратък срок - само три месеца. Строителите от фирма "Драгиев и ко" вчера измиха със силна струя вода асфалта. Работниците от Общинското предприятие „Градини и паркове” засаждат храсти и борчета от двете страни на платното. Строителите чакат днес пътната маркировка, за да може в понеделник да се пререже лентата и да се пусне движението. 

Бригада от "Градини и паркове" засажда храсти

 

Новата пътна връзка с дължина 400 метра осигурява директното преминаване в квартал „Гладно поле” от ул. „Радко Димитриев” и „Богомил” до бул. „Санкт Петербург”, „Технополис” и цялата търговска зона, което значително ще улесни трафика в района.

„Започнахме обекта в края на февруари. През март, април и май направихме цялата подземна инфраструктура ​- водопровод, канализация, тръбно-кабелна мрежа, която ще могат да ползват оператори, без да разкопават отново настилката. Монтирано е ново улично осветление и 15 охранителни видеокамери, с чиято помощ ще се следи за спазването на обществения ред. Обособени са паркоместа”, разказа за „Марица” техническият ръководител на обекта Валентин Алексиев.

От двете страни на пътното платно има пешеходни тротоари с по два метра ширина, за да е удобно придвижването на пътници и майки с детски колички.

Пешеходните тротоари са по 2 метра, покрай тях се озеленява


Договорът за обществената поръчка е сключен между район „Източен” и фирма „Драгиев и ко” и е изпълнен предсрочно на два етапа. Новата пътна връзка струва близо 3 млн. лева. Половината от сумата беше предоставена на кметството  от общинския бюджет през миналата година, за да стартира обектът в първата отсечка от 200 метра.  Кметът на района Емил Русинов поиска още 1,5 млн. лева от Община Пловдив за втория етап - още 200 метра, като видял, че строителите за отрицателно време са завършили участъка.  Предложението за финансиране беше внесено в Общинския съвет от кмета Костадин Димитров и подкрепено безрезервно на сесията.

Улицата беше изкъпана вчера

 

Снимки от Валентина Биларева

 

Оцени новината

Оцени новината
4.1/5 от 9 оценки
4.1/5 от 9 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
17 коментара
Две нови дестинации

Две нови дестинации

05.06.2024 | 13:23

Авиокомпанията RyanAir добавя още две нови дестинации от България. Те ще стартират през есента със зимния календар. Ето и повече информация за тях: За първи път: Тръгват полети между София и красива европейска столица Едната е от София до Франкфурт (Хан). Стартира на 27 Октомври 2024. Полетите ще са 3 пъти седмично. Другата е от Пловдив до Бирмингам. Тя стартира на 02 Ноември, като до Острова ще се лети веднъж седмично. Славно минало: Бели покривки и безплатен хайвер в самолетите В края на миналата година пък стана ясно, че RyaАair добавя към летния си календар на 2024 г. нова дестинация от София и тя е остров Скиатос. Блиц

Отговори
1 0
Нов маршрут: Wizz Air вече лети до любимо на българите място

Нов маршрут: Wizz Air вече лети до любимо на българите място

05.06.2024 | 13:19

Нов маршрут: Wizz Air вече лети до любимо на българите място За любителите на природните красоти, Хераклион очарова и със своите идилични плажове, обляни от лазурните води на Средиземно море Wizz Air пуска нов летен маршрут от София до Хераклион. Полетите започват от този месец юни. Българските туристи ще могат да се възползват от директни полети два пъти седмично, всеки понеделник и петък. Хераклион, разположен на зашеметяващия остров Крит, е известен със своите древни съкровища, спиращи дъха пейзажи и топло средиземноморско гостоприемство. За любителите на природните красоти, Хераклион очарова и със своите идилични плажове, обляни от лазурните води на Средиземно море, които обещават едновременно спокойствие и приключение. Wizz Air продължава да се стреми да предоставя на своите пътници изключителни маршрути и достъпни възможности за пътуване до невероятни дестинации в Европа и извън нея. Радваме се да представим този нов маршрут от София до Хераклион, който ще даде възможност на нашите пътници да изследват богатата история, култура и природни красоти, които предлага остров Крит“, коментира Саша Вислаус, мениджър „Корпоративни комуникации“, Wizz Air.

Отговори
1 0
Иво

Иво

30.05.2024 | 17:00

Цирк ГЕРБ. Ще го пуснем ама друг път.

Отговори
7 4
)))

)))

30.05.2024 | 11:19

И затова в кичука един багер не е останало всичко е зарязано. Александър Стамболийски до рилата трябваше да е асфалтиран още на края на април месец....

Отговори
6 3
Йоана

Йоана

30.05.2024 | 11:11

Вчера боядисвали пейки в тракия, сетиха се, смешниците на герб!

Отговори
10 6
6 by 6

6 by 6

30.05.2024 | 10:00

Къде е Т у л у п а да реже лентата.

Отговори
9 1
Цялият напън е заради изборите

Цялият напън е заради изборите

30.05.2024 | 09:53

Идеята е кметчето и шайката да се опънат в началото на юни за откриването и да ни кажат, че без тях сме за наникъде.

Отговори
18 4
инж. Ганев

инж. Ганев

30.05.2024 | 09:40

Комунистите за 5 години построиха нов град за 30 000 души Техните наследници от ГЕРБ за 5 години не могат да построят един участък от 300 метра. И с цялата си крадлива, некадърна наглост пак се бутат за баницата.

Отговори
25 11
До другаря

До другаря

30.05.2024 | 09:51

Комунистите за 20 години построиха общо 100 (сто!!!) км магистрали. Без аналог в света!!!!!! Димитровград не е построен от комунистите, а с безплатния труд на хиляди младежи от цялата страна. В третия свят е така - хората трябва да дойдат и да работят безплатно за държавата по строежи, полета, фабрики и т.н. Вечна слава! Затова и фалира тук и навсякъде по света (без Северна Корея).

Отговори
9 12
Реалист

Реалист

30.05.2024 | 10:57

Започвай да изброяваш какво е построено от 1990 до днес, а аз ще ти изброя какво от 1955 до 1989. Давай, да видим, защото на приказки го докарваш, ама дотам.

Отговори
13 3
Тия обвинения си ги кажи на тия,дето реално управляваха последните 3г-

Тия обвинения си ги кажи на тия,дето реално управляваха последните 3г-

30.05.2024 | 11:36

Лъжливите и крадливи ПеПета.Окрадоха всичките пари на държавата,оставени от Бойко в хазната,включително и 1,3млрд.лв,които няха предвидени в отделна сметка за довършване на “Хемус” и””Струма”.Парите ги няма,леля Асена ги изсмука,магистрали,пътища,ремонти завършени също няма,защото през цялото това време леля Адена не плащаше никакви пари от държавния бюджет към общините,включително нашата.ГЕРБ работеха само на”мускули”в администрацията с умишлено спряно финансиране за недовършване на проектите.Ако знаеш мачин да се строи бързо и да се довършва с листа от дърветата,приложи го и успех в строителството!Не само бла-бла..от фотьойла,дървен философ.

Отговори
10 3
Петър

Петър

30.05.2024 | 14:49

Да бе, Бойко ще остави пари. Ти ни взе за мезе нещо май. Голям смях, гербаджиите били оставили пари.

Отговори
6 3
Слабоумник

Слабоумник

31.05.2024 | 11:10

Няма комунизъм и комунисти!Набий си го в кухата ГЕЙберска тиква!Имаше социализъм!Та през социализма това което е построено,сега още се краде от него!Даже не може да го боядисате за 35 години това което е построено!По лесно е да го разрушите!Което и това прави безродната ГЕЙберска сган!

Отговори
3 3
Името ти приляга...   :)

Името ти приляга... :)

31.05.2024 | 14:13

Построено, построено... колко да е построено. Да се сещаш за някоя цяла магистрала, ама от край до край, по великото байтошово, дето уж тогава сме цъфтели и връзвали? Аз се сещам само за завода за цели и още по-цели полупроводници...

Отговори
2 0
Тръгнаха ПП-троловете,дето е събрана цялата ге’йска сган да обиждат

Тръгнаха ПП-троловете,дето е събрана цялата ге’йска сган да обиждат

01.06.2024 | 09:47

Другите-нормални в сек’суалната си ориентация граждани и политици на ге’й???!!!Вие,нормални ли сте бе?!Какво ли питам,много ясно,че не сте!!Не стига,че сте събрали цялата ЛГБТ-сбъркана сган с неидентифициран пол,не стига,че половината ПП-политици и активисти са силно клатещи се сбръчкани смокини,ами имате и наглостта да обиждате нормалните хора за собствената ви неидентифицираност и психично-сбъркана самопринадлежност!!Достатъчно е да видим само в какво превърна София тъ’пия ви кмет ДС-ушенцето с все му кохорта на Мис Бони и приятели-свърталище на сбъркани психични утрепки,нагло газещи закон след закон и само развяващи си перата по паради с нагло тръскане на ге’ски за’дници!!!Яяяяя…по пързалката,психари!!!

Отговори
3 0
само шум

само шум

30.05.2024 | 09:28

нали идват избори,най накрая велосипедиста се разработи,т.е. отново да се снима по вестниците,олеле,къде му е каската,какво ли разбира от пътно строителство?!

Отговори
18 6
Предизборни трикове

Предизборни трикове

30.05.2024 | 09:01

и само шум, без резултати

Отговори
17 7

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?