Следвайте ни

Офанизва: "Скобелева майка" с LED осветление

Офанзива с подмяна на старите улични лампи с икономичното LED осветление започна  Община Пловдив. Задачата е възложена на предприятие "Организация и контрол на транспорта", който от няколко години има специализиран екип. "В момента се сменя осветлението на двата надлеза на Скобелева майка и по Цариградско шосе от ул. "Ландос" до надлеза", каза вчера ресорният зам.-кмет Златин Велев. 

Нови лампи са монтирани на останалата част от Цариградско шосе, по бул. "Кн. Мария Луиза", по бул. "Васил Апрпилов" от кръстовището с бул. "Шести септември" до бул. "Дунав". Екип работи на бул. "Победа". 

В общината е сключен тригодишен договор за подмяна на уличното осветление на обща стойност 1 млн. лева. "LED лампите светят по-добре, а и са по-икономични", коментира Велев. Годишно за улично осветление се харчат 2 млн. лева от градския бюджет и според зам.-кмета до една-две години при смяна на лампите, включително и на кварталните улици, разходите значително ще се намалят. Той дава пример с новите светофари, монтирани по европейския проект, които също са LED.  Те консумират ток за 80 000 лева годишно, докато старите поглъщаха 300 000 лева за същия период. 

Във всички райони на Пловдив обаче има улици, където вечер е тъмно като в рог. На някои от тях няма електрически стълбове или те са повредени. В "Южен" тази година районният кмет успя с минималните средства, с които разполага районът, да освети няколко участъка. Но списъкът с тъмните улици не е завършен и чака финансиране от Голямата община.  

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?