Следвайте ни

Очите на четири по пловдивските улици: Опасни кабели дебнат по въздух и земя СНИМКИ

viber icon

Стърчащи железа, стари елтабла, строшени тротоарни плочки, разпадащи се фасади и висящи тролейбусни жици допълват списъка с опасните капани

Безопасно ли е движението на пешеходци по пловдивските улици, се питат гражданите след зловещата новина за смъртта на 16-годишното момче, издъхнало посред бял ден след токов удар в центъра на София. Не, здравето на минувачите е застрашено, а опасностите дебна на всеки ъгъл. Повечето не са смъртоносни, но представляват сериозен риск за хората. 

Заради случилото се в столицата

градоначалникът Здравко Димитров е разпоредил на районните кметове,

администрацията и всички служби, които имат отношение към състоянието на улиците и тротоарите, да съставят карта на опасностите. "Марица" също стартира подобна акция, а в следващите дни очакваме вашите сигнали за всичко, което ви се струва опасно или нередно. Изпращайте ги на сайта marica.bg, като използвате бутона "Подай сигнал", на фейсбук страницата на "Марица" и по телефони на 032/603-403 и 032/603-401.

Репортерска проверка показа, че най-големите опасности идват от кабели, прекарани по въздух и земя, стърчащи железа, стари елтабла, строшени тротоарни плочки, разпадащи се фасади и висящи тролейбусни жици. 

Не е ясно дали по някои от занемарените кабели и съоръжения тече ток,

но не би следвало отговорът да дойде с цената на човешки живот. Екипът ни се натъкна на няколко рискови точки в района около Централна гара. Отрязан дебел кабел стърчи изпод земята до уличен стълб на тротоара малко преди кръстовището на бул. „Васил Априлов“ с бул. „Христо Ботев“. По диаметъра му може само да се предполага какъв волтаж ще понесе. Няколко метра по надолу, на кръговото движение, стои като паметник на абсурда изкъртено табло, пълно с жици. Компания му прави огромна дупка в земята. Още няколко крачки встрани, от кутия на метален стълб също се подават кабели.

Подобен кабел, виещ се по тавана и стените, открихме и в подхода от бул. "Шести септември" към подлеза на Чифте баня.  

Най-много опасности ни посрещат в „Изгрев“. Там стърчащите кабели са на всеки ъгъл. Фрапиращо е обаче изкъртеното елтабло, което е

на сантиметри от оградата на Детска ясла „Послушко“.

Дори и там да не преминава напрежение, е абсурдно пред вратата на децата да има подобно съоръжение. По улиците „Ландос“ и „Крайна“ пък има плетеница от кабели, за която едва ли някой знае откъде започва и къде свършва.

В пловдивския квартал Прослав провиснали жици опират в главите на минаващите по тротоара. Един от емблематичните примери е на кръстовището на улиците „23 септември“ и „Дъга“, където има и щъркелово гнездо.

В район „Тракия“ провисналите жици и кабели също са в изобилие, опасно надвиснали са и всички останали части от тролейбусната мрежа по булевардите. 

В центъра пък пешеходците са под прицела на падащи парчета мазилка от старите фасади и балкони.  

Примерите са много и са из целия град. Администрацията подценява проблема с години и дано сегашната й активност да идва навреме, за да се предотвратят фатални инциденти като този в София. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Лимбо

Лимбо

19.02.2021 | 11:02

Точно затуй иде реч - занемарена нормална дейност и "специални" акции на рахатулсунската бюрокрация.EU.Идете пред което и да е РПУ - кръшни опашки за документи под открито небе.Задължиха магазиите с часови прозорец за пенсионери , но пред държавните и общински учреждение няма. Дъртаци , бременни и инвалиди отвън смирено изчакват си реда , но пунежи документите щели да дойдат след обед - още веднъж.Пунежи така беши преди 10г и преди 20 - едно голямо Х-ОО.Рециклираните партикоси тоже в кюпа.

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?