Следвайте ни

Очаквах повече от ГЕРБ, вече трета година сме в дефицит

Повишеният кредитен рейтинг на Пловдив е знак за добро икономическо състояние Пловдив има нужда от такова управление и в следващите 4 години - затова подкрепяме Славчо Атанасов

viber icon

- Г-н Велчев, нека започнем от най-наболелия проблем в България - този в Катуница. Масово се коментира, че Кирил Рашков е бил толериран от няколко правителства. НДСВ толерираше ли го и според вас как трябва да се реши проблемът?
- Аз говоря като бивш министър, защото не мога да избягам от тази си роля. Не мога да си спомня дали съм знаел за съществуването на т.нар. Цар Киро. Мога да каже, че категорично съм държал в работата си никой да не бъде толериран. И от тази гледна точка, без да съм познавал господина, мога да заявя, че той не е бил толериран от правителството на НДСВ. Не мога да се закълна в почтеността на всеки от 10-те хиляди служители на данъчната администрация, която е била длъжна тогава да следи за спазване на данъчното законодателство. Но поне на политическо ниво мога да ви кажа, че чадър тогава над него не е имало. Между другото сега, чувайки критиките към това и предишното правителство за някаква форма на толериране на нередностите, които евентуално е извършил Кирил Рашков, ми прави силно впечатление, че едва ли не единственият държавник, който се е противопоставил на беззаконията на фамилията на Кирил Рашков, е бил Славчо Атанасов. Кметът на Пловдив    е предотвратил незаконното строителство на гробницата на неговия син. Изпълнителната власт трябва да направи щателно разследване на всички евентуални нарушения, които това лице и фамилията му може да са допуснали. Аз не съм нито прокурор, нито съдия, за да се произнасям дали е имал или не нарушения, но има достатъчно хора, които отговарят за тази работа. И изпълнителната власт, и прокуратурата трябва да стигнат докрай, и то не само в разследването на този кръг от лица, но и на всички държавни служители, които са си затваряли очите пред евентуални престъпления на този човек.
- Преди няколко дни Славчо Атанасов официално обяви, че се отказва от публични предизборни изяви, докато се успокои обстановката. Като политик как ще коментирате подобен ход.
- Този ход е достоен за уважение, макар че го поставя в известна неблагоприятна позиция. Когато неговите конкуренти са в очите на обществеността и в медиите ежедневно, Славчо Атанасов да се въздържа от такива участия, докато не се свърши по-важната работа - успокояване на напрежението. Действията на Славчо Атанасов рязко контрастират с поведението на безотговорни политици на някои партии, които се опитват да удвоят усилията си в публичните си изяви, за да извлекат някой друг дивидент от трагедията в Катуница и протестите в страната.
-  Одобрявате ли реакциите на министър-председателя, на министъра на вътрешните работи за ситуацията в Катуница?
- Интересно е, че не съзираме единна реакция от страна на управляващите, защото министър-председателят изрази недоволство от работата на полицията, а ПП на ГЕРБ я похвали, вътрешният министър също изрази задоволство. Като цяло си личи известно чувство за вина и гузност за това, че е допуснато събитията да добият този развой. Не завиждам на правителството, то е в трудна ситуация, но управлява вече две години и не бива да се оправдава с предходните правителства. Две години са предостатъчно време, за да се прекратят тези нарушения от страна на Кирил Рашков.
- НДСВ реши да подкрепи Славчо Атанасов за втори мандат. Защо?
- Защото кметът на втория по големина град заслужава подкрепа за втори мандат. Идвайки периодично в Пловдив, виждам колко добре се развива инфраструктурата на града и колко по-подреден стана той през последните 4 години. Прави ми впечатление и добрият фундамент, върху който се гради общинската икономика, с по-висок кредитен рейтинг, с рекордно ниски местни данъци и ефективна работа на общинската администрация, която реално привлича инвестиции, за съжаление те са рядкост в последните две години.
-  Да, в началото на август “Стандарт енд Пуърс” повиши кредитния рейтинг на Пловдив. Това какъв сигнал според вас като икономист е?
- Сигнал за това, че икономическото състояние е добро. Пловдив има нужда от още поне 4 години такова управление и ние затова даваме подкрепата си за Славчо Атанасов. Виждаме, че социалната политика, на която ние винаги сме държали, успоредно с икономиката, се води в интерес на гражданите. Пловдив е един от малкото градове с безплатни детски ясли. Ситуацията с общинските имоти е напълно прозрачна и е предвидима, за разлика от други общини. Всеки може лесно да влезе в интернет и да види с какви имоти разполага община Пловдив, какви възможности има за инвестиции.
- Как ще коментирате факта, че преди време Симеон Дянков се намеси и не разреши на община Пловдив да изтегли 30 млн.лв. заем за вътрешнокварталните улици? Вие като финансов министър намесвали ли сте се, когато някоя община е искала да тегли кредит?
- Аз съм изхождал винаги от позицията, че държавата трябва постепенно да се изтегля от опекунството си върху местната власт. Затова започнахме процеса на финансова децентрализация, който доведе до делегираните бюджети в училищата, до възможност общините сами да определят размера на местните данъци и такси. Нашата философия винаги е била, че населението в съответната община и органите, които то е избрало да го управляват в местното самоуправление, са в най-добра позиция да определят кое е добре за общината и кое - не. Държавата трябва ясно да каже, че ако една община вземе заем от 30 или 300 млн. лв., нейна ще е отговорността за изплащането на този заем. По този начин гражданите ще могат чрез влиянието, което оказват върху своите избраници в Общинския съвет, да вземат най-правилното решение дали този заем е целесъобразен или не. Не съм запознат с конкретната специфика на този проблем, но като цяло не ми изглежда добре да има такава намеса, ако не е оправдана.
- Каква е оценката ви за политиката на финансовия министър Симеон Дянков?
- Един от принципите ми е да не коментирам своите приемници. Избягвах да коментирам и действията на Пламен Орешарски и сега на Симеон Дянков. Мога да кажа няколко думи за политиката, която се води. Бяха изпуснати някои възможности за повече стабилност в държавните финанси през последните две години. Но на фона на ставащото в други страни мисля, че можеше положението да е по-зле. Така че не бих могъл да дам еднозначна оценка за икономическата политика. Всеки обективен икономист трябва да признае, че е добре, че бяха задържани ниски данъци и държавните разходи не бяха изпуснати безконтролно. Но очаквах повече през тези две години, очаквах ГЕРБ да си изпълни ангажимента за намаляване с 5% на социалните осигуровки и за балансиран бюджет. Виждаме, че вече трета година сме в дефицит.
- Тази хаотичност и от страна на премиера, и от страна на финансовия министър как я приемате? Първо кажат едно, след това си обръщат позицията на 180 градуса.
- Да, за съжаление, това е факт. И това не говори добре за политиката, защото бизнесът иска предсказуемост в това, което ще се случва в държавното управление. Когато вижда, че един ден се вземе едно решение, а после то се обръща на 180 градуса, както беше първо с намаляването, а после и вдигането на социалните осигуровки, най-естествената реакция на бизнеса е да заеме изчаквателна позиция и да не инвестира. Това е главната причина за застоя в чуждестранните инвестиции.
- Каква е прогнозата ви за изборите в Пловдив?
- От това, което чувам от социолози, си правя категоричния извод, че основният фаворит е Славчо Атанасов. Мисля, че неговият успех ще е добра новина за пловдивчани. Не виждам какво може да се изпречи на пътя му, особено сега, когато лустрото на управляващите в условията на случващото се в Катуница все повече помръква.

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Пловдив

Пловдив

04.10.2011 | 19:35

Малееее,най големия мошеник и той подкрепя Славчо,ужас окрадоха България.Милене кажи колко хотела имаш в Слънчев Бряг и колко пари окраде докато беше министър???ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ.

Отговори
0 0
ZA GROBNICATA NA KIRO

ZA GROBNICATA NA KIRO

04.10.2011 | 15:23

ЗАЩО НЕ ПОДВЕДАТ ПОД ОТГОВОРНОСТ ШЕФА НА ЦЕНТРАЛНИ ГРОБИЩА.ЗА ДА СИ НАПРАВИШ ГРОБА ТИ ДАВАТ РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА СТРОЕЖ,КОЕТО ВАЖИ 1 МЕСЕЦ,КАТО ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ОХРАНАТА ТИ ВИСИ НОН СТОП НА ГЛАВАТА.А ТОЗИ Е ВКАРВАЛ БЕТОНОВОЗИ И НИКОИ НИЩО НЕЗНАЕ.ЦЯЛАТА ДАРЖАВА Е ПАЛНА С ЛАПАЧИ

Отговори
0 0
212

212

04.10.2011 | 14:41

Точно от този ли намерихте? Изобщо не ме интересува какво очаква той.

Отговори
0 0
trik

trik

04.10.2011 | 14:18

i nie o4akvashme vove4e ot teb, no se uredi samo ti i brat ti s hotel4eta i imoti, daje i po4ti cqloto selo Kosovo kupu. Bravo na takiva 4esni hora kato Vel4ev!!!! Sega trygnal do govori kakvo o4akval ot drugite

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?