3906

Очаква се: Асфалтират ул. „Царевец” и бул. „Хаджи Димитър” и пускат подлез "Модър - Царевец" СНИМКИ

Невиждана офанзива се вихри на ул. „Царевец” и кръстовището с бул. „Хаджи Димитър”, установи екипът на „Марица”. Багери, камиони, валяци и работници  на две фирми окупираха възловата пътна връзка до новия подлез „Модър – Царевец” с намерението да пуснат движението до 10 юни, какъвто срок им е определен от възложителите на обекта – Община Пловдив и държавното дружество ВиК ЕООД. 

Кметовете на Пловдив и район „Западен” Костадин Димитров и Тони Стойчева дойдоха преди обяд на строителната площадка, за да инспектират с какви темпове се изпълнява задачата. Строителите от консорциум „Еко Проект” работят по проекта на ВиК за Южен обходен колектор на ул. „Царевец”, който трябва да стигне до пресечката с Пещерско шосе.  „София асфалт” отговаря за пътната настилка по договор с Община Пловдив на кръстовището и за изграждането на второто платно от западната страна на ул. „Царевец”.

 „Искам като се каже, че работата ще бъде свършена до петък, в петък да е свършена”, рече Костадин Димитров и като видя незатворен изкоп, скастри изпълнителите на ВиК: „До три дни трябваше този участък да приключат, но не са готови”. 

Пълна лудница цари в трафика, защото за колите е оставен тесен коридор между ул. „Солунска” и „Царевец”.

В бъдещето платно на ул. „Царевец” полагат огромни канализационни тръби с диаметър 1,8 метра и са стигнали до общежитията. 

Едновременно с това в старото платно се подменя магистрален и обслужващ водопровод, като за тази цел частично е отцепена крайната лента. 

От консорциум „Еко проект” предупредиха, че предстои ул. „Царевец” да бъде затворена изцяло  и на отделни отсечки след 8 юни от кръстовището с ул. „Солунска”  в посока Пещерско шосе.

Добрата новина е, че след като се положи асфалт и маркировка на кръстовището на ул. „Царевец” и „Хаджи Димитър”, най-после ще бъде отворен за трафика новият подлез „Модър – Царевец”.

 „Желанието ни до края на седмицата да асфалтираме кръстовището на ул. „Царевец” и бул. „Хаджи Димитър”, но при условие, ако не вали дъжд и времето позволява да се полага настилката. Ще работим в събота и неделя включително”, увери кметовете Иван Георгиев, шеф на фирма „София Асфалт”. 

Движението ще се извършва само между подлеза, бул. „Хаджи Димитър” и „Солунска”, докато по ул. „Царевец” не приключи реконструкцията на ВиК. 

Проектът за Южен обходен колектор, който трябва да свърже тръбите на Пещерско шосе с Пречиствателна станция през районите "Южен" и "Тракия" се финансира по оперативна програма "Околна среда". Това е един от сложните обекти, който струва над 80 млн. лева.

Парите за разширението на ул. "Царевец" са осигурени от дългосрочен нисколихвен заем в размер на 5 млн. лева, който ще се изплаща от градския бюджет.

Подлез "Модър - Царевец" е напълно завършен  от фирма "Драгиев и ко" още в края на март по договор с Община Пловдив.

Снимки от Валентина Биларева

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
2.6/5 от 8 оценки
2.6/5 от 8 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?