Следвайте ни

Оцеляване в 40-градусова жега

Водка и ракия са забранени, кафето само с вода, като в Гърция

viber icon

Най-горещият месец започна. Синоптиците прогнозират, че този август ще бъде сух и с температури, достигащи 40 и повече градуса. Усещането от прегряването в такава жега е, че ви завира мозъкът. Подобни температури са нездравословни. Зачестяват оплакванията от главоболие, обща разбитост, колебания в кръвното, стигащи до хипертонични кризи, световъртежи.

От високите градуси сънят се разстройва, много хора не могат да заспят, други често се събуждат, а това засилва и бездруго настъпващата сънливост и ленивост в горещините. В жегата се оцелява, като се спазват съвсем елементарни правила. На първо място е да спрем безцелните разходки във времето от 11 до 16 часа.

Това е отрязъкът, в който слънцето е най-агресивно. За децата и хората с хронични заболявания лекарите препоръчват това време да се удължи с още един час - до 17. Ако имате работа, задължително е да се движете под дебелите сенки. Носете винаги и шише с вода, от което да отпивате или да се охлаждате. В последните две-три години мнозина се научиха. В горещините настъпва обезводняване на организма от прекомерното потене. А по този начин се нарушава балансът на основните вещества. Затова лекарите непрекъснато повтарят: не забравяйте да пиете вода. Нормално е да поемате около 2,5-3 литра течности, съветват лекарите от Спешна помощ. Може да е под формата на чай, минерална вода, разредени плодови сокове. От алкохолните напитки е позволена само бира. Но не повече от 300-500 милилитра. Концентратите обезводняват. Кафето също, така че не прекалявайте с тонизиращата напитка. Не повече от 1-2 чашки на ден, и то с чаша вода. Ако сте били в Гърция, не може да не сте забелязали, че при поръчката на кафе ви носят и вода. В повечето кафетерии - с лимон. Същото е и в Германия. Добре би било нашите собственици на заведения да възприемат това правило.

Най-трудно понасят жегата хората с неврологични и сърдечносъдови заболявания. Когато температурите са високи, кръвното леко пада, а при хипертониците дори се нормализира. Нека това не ги заблуждава и да спрат лекарствата, предупреждават от Спешна помощ. Би било изключително опасно, защото в един момент кръвното може да се вдигне рязко и да стане беля. Бременните жени, възрастните над 60-65 и децата до 7-годишна възраст са много уязвими, затова трябва да стоят вкъщи на хлад. Абсолютно всички, които приемат медикаменти за хронични заболявания, да ги пият според указанията на лекуващия лекар.

ДЕБНАТ НОВИ БОЛЕСТИ
С повишаването на глобалните температури някои инфекциозни заболявания, характерни за Африка, ще започнат да се разпространяват на север. Според европейски доклад с високите градуси се свързва разпространението на заболявания като малария, жълта треска, денга, та дори и чума. Съществува съвсем реална опасност през следващите години причинителите да дойдат и в Европа. Информацията е доста притеснителна, той като болестите са много сериозни и изискват медицинска подготовка не само на теория, но и на практика.

КЪРЛЕЖОВИ ИНФЕКЦИИ
Най-опасни през лятото са кърлежите. Те могат да ви заразят с марсилска треска ­ характерна е за Пловдивския регион, Кримска хеморагична треска ­ смъртоносна в 90 на сто от случаите, и Лаймска болест. Ако сте били в затревени площи, огледайте се внимателно. Кръвосмучещите обичат свивките около гениталиите и подмишниците, така че не ги пропускайте. При всяко ухапване направете дезинфекция с йод и се самонаблюдавайте 2 седмици. Ако забележите обрив по тялото, тъмно петно, вдигнете температура или ви заболи глава, веднага търсете инфекционист.

КОМАРИ И БЪЛХИ
Комарите са напаст, но не причиняват заболявания като кърлежите. При хора с по-чувствителна кожа може да се получи локална алергия под формата на по-голямо зачервяване, а сърбежът да продължи доста дълго време. У дома или в офиса поставете мрежи. Продават се уреди, излъчващи ултразвук, наречени пипсери, които не вършат почти никаква работа. Електроизпарителите помагат, но разнасят вредни химикали из цялото помещение. Най-ефикасни за жилещата напаст са репелентите. Ако сте навън - използвайте ги, стига да нямате алергия.
Напоследък заради бездомните котки има и много бълхи. При ухапване те също причиняват неприятни сърбежи. Спасението е да се напръскат мазетата или помещението, където се съмнявате, че има бълхи. Всички постели трябва да се сменят и да се изперат с гореща вода.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?