Следвайте ни

Обвинения в популизъм и скандали в местния парламент, искат връщане на надниците за сесията

viber icon

Скандал се развихри в Общинския съвет за такса тротоарно право и такса смет, за които на 3 август 28 от старейшините гласуваха намаление по предложение на Георги Величков от "Ние, гражданите".

Съветниците  си размениха взаимни обвинения в популизъм, въпреки още при разглеждане на дневния ред зам.-кметът Величко Родопски си оттегли предложението за тротоарно право и остави съветниците да решат за такса смет, оспорвана от областния управител като незаконосъобразна.

При дебата за такса смет Веселина Александрова от ДБ упрекна Величков, че е внесъл предложението, без то да е разгледано в комисиите и затова е  върнато от областния управител за ново разглеждане. "Ние не притежаваме необходимия капацитет от знания във всички области и затова трябва предварително да се внасят подобни предложения", подчерта Александрова, отбелязвайки, че не бива да се допуска популизъм.

Величков си призна грешката, но, засегнат, изсипа върху колегите лавина от обвинения с думите: "Омръзна ми от циркове!", наричайки кмета оня, а съветниците - ония.  Упрекна ГЕРБ, че са престанали да мислят за народа и в Пловдив водят война помежду си. "На следващата такава сесия да си оставим кутия и всеки да си сложи парите, тъй като няма полза за хората от подобна работа", призова Величков.

"Доста пъти чувам такива твърдения за ГЕРБ, но аз не воювам с никой. Аз съм от ГЕРБ и сме заедно. Ние от самото начало на пандемията подкрепяме бизнеса в Пловдив с различни мерки, но трябва да мислим и за социално - слабите, и за възрастните, и за децата, които също се издържат от бюджета. Да не взривим системата", озапти съветника кметът Здравко Димитров с остър тон.

Величков се принуди да се извини пред кмета и съветниците, след като и Ясен Михайлов /ГЕРБ/ му направи гневна забележка, че с необмислените приказки срива авторитета на Общинския съвет и кмета.

Слави Георгиев /независим/ и Георги Колев от ЗС “Александър Стамболийски” също настояха всички съветници  да се откажат от парите за днешната сесия. Ако се събираме всеки ден така, без да си вършим работа,  както днес, ще си докараме заплати като на директори на БНБ, каза Колев. 

До решение за отказ от надника не се стигна, защото някои от съветници напомниха, че са взели отпуск, за да са на сесията, за който не им се плаща. Точка на този спор сложи шефът на Общинския съвет Александър Държиков, като  препоръча всеки сам да прецени дали да получи парите или да се откаже. За една сесия се плащат около 400 лева, а днешната продължи един час и половина.

Съветниците отмениха предишното решение, с което бяха намали такса смет с 50 на сто за хотелите и съпътстващите дейности , както настояваха областният управител и администрацията на община Пловдив.

Общината продължава да събира таксата тротоарно право от бизнеса в пълния й размер, докато правителството не въведе локдаун. Според Здравко Димитров и Величко Родопски няма никакъв смисъл таксата да се намалява със 70 процента при положение, че ограниченията за стопанска дейност се въвеждат със заповед на правителството. Освен това заведенията и всички останали обекти продължават да работят.

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Перка  на акула

Перка на акула

30.08.2021 | 17:16

Веселина, големия клюн заради теб резултатите на Дай България в Пловдив са толкова зле .

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?