49

Обследват опасните места на Джамбаз тепе

Софийска фирма „Геоконструкт” ООД ще обследва състоянието на Джамбаз тепе и ще предложи на Община Пловдив варианти как да се укрепят скалите.  Дружеството е единственият кандидат, който участва в обществената поръчка за проучване и проектиране на укрепителни мероприятия за заздравяване на скалния откос на Джамбаз тепе. Офертите трябваше да се подадат до 8 септември. До този момент не са разгледани ценови оферти. За проектиране са определени 150 000 лева без ДДС. 

Дейността на фирмата, чийто управител е Николай Михайлов, е изцяло свързана с геотехническо, хидротехническо и транспортно проучване и проектиране.

Кметът Здравко Димитров  коментира, че веднага след като бъде изготвен проект, ще започнат укрепителните работи на тепето, което се намира под къщата до Античния театър срещу църквата "Св. Петка".

Ако софийската фирма отговаря на всички условия, проектът ще бъде готов до няколко месеца.

Подобно обследване беше проведено преди една година на съседния хълм – Тексим тепе под Античния театър, и на Бунарджика. Според експертизата на проф. д-р Николай Добрев, ръководител на секция „Геоложки опасности и рискове” към Геологически институт при БАН и  неговия колега доц. д-р Мирослав Кръстанов, на места има процеси на срутване заради ерозия в основите, изветряване, влияние на температурите, както и в резултат на строителна дейност.

Те предупреждават, че ако не се вземат  укрепителни мерки, скални късове могат да се срутят надолу и да доведат до злополуки.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Петър Пеев

Петър Пеев

11.09.2022 | 11:48

Страхотна информация:”Тексим тепе”.Колко години са нужни на лицето В.Й. ,за да научи имената на тепетата?!

Отговори
3 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?