46

Общият устройствен план на Пловдив се спъна в птичките и пчеличките

Илияна Караланова, Валя Йеремиева

Защитени видове птици, които гнездят на територията на община Пловдив, може да забавят с месеци приемането на измененията в Общия устройствен план (ОУП). Това стана ясно, след като фирмата, разработила проекта, поиска становище по него от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Три месеца след като ОУП беше върнат от РИОСВ за допълване и преработване на Доклада си за екологична оценка, експерти заговориха за липса на данни за биологичното разнообразие, които да цитират в подобрения му вариант. Оказа се обаче, че който търси, намира. От години Дружеството за защита на птиците поддържа система за събиране на биологична информация. Организацията разполага с карти на местообитанията на различните видове птици, които гнездят по бреговете на река Марица. Но от 2016 г. до сега

никой от проектантския екип на ОУП не е поискал достъп

до тези данни. До миналия ден, когато в Дружеството са получили писмо от „Булплан“ с молба за оценка на въздействието на ОУП върху местообитанията на птиците.

„Такава оценка предполага сериозни проучвания, които понякога могат да отнемат до 3 години, в най-добрия случай - около една. Предлагали сме на МОСВ да изготвим базов формат на данните, който да бъде използван при подобни проекти, за да се избегнат нарушенията в тях“, каза за „Марица“ Димитър Плачийски, председател на дружеството. Той даде пример с решението по ОВОС на Проекта за социализация на река Марица, което беше прието от РИОСВ през 2019 г., но спряно от МОСВ след жалба на БДЗП. Според организацията то е съдържало груби процедурни нарушения.

 „По течението на река Марица,

в рамките на града, сме установили 108 вида птици.

Това представлява около 25% от видовете, които могат да се видят в България. Реката е от ключово значение за птиците в цялата низина“, каза тогава Плачийски.

Припомняме, че проектът за изменение на ОУП беше върнат за преработване от РИОСВ през март т.г. с мотив, че не е направена подробна характеристика на биологичното разнообразие на територията на община Пловдив, не е оценено въздействието по отношение на местообитанията, местата за размножаване и почивка на видовете и не са предложени адекватни мерки за защита в съответствие с изискванията на

Директивата на Съвета за опазване на естествените местообитания

и на дивата флора и фауна. 

Арх. Иван Делчев, който ръководи екипа на проектантите от „Булплан” ЕООД, предполага, че биха могли да направят корекциите в предварителния проект на изменението на ОУП за два месеца, ако еколозите дотогава подготвят оценката на биоразнообразието. При изработването на ОУП от 2007 г. не са имали подобно изискване. Такава задача не е поставена към екипа и през 2018 г., когато беше възложено изпълнението на проекта.: 

Сагата с измененията на ОУП продължава 6 години   

От новия вариант на ОУП, който се счита за стратегически документ за градоустройството на града и който служи за база при изработването на подробните устройствени планове (ПУП), се очаква развитието на града във всички сфери - пътната инфраструктура, социалната политика, включително детски градини, ясли и училища, околната среда, зелената система, места за отдих. Една от основните цели в проекта е преструктурирането на индустриалните зони съвместно с общините „Родопи” и „Марица” с цел да има добри транспортно-комуникационни връзки и зони за отдих. Така в жилищните комплекси е заложена височина до 8 етажа, каквито параметри, между другото, бяха предвидени и през 2007 г. Но тогава не бяха приети специфичните правила за прилагането на по-ниското застрояване. Това позволи при изготвянето на ПУП-ове инвеститорите да следват параметрите на Наредба № 7 за по-високо застрояване.  

Сагата с изменението на ОУП, което се изготвя на базата на действащия план от 2007 г., е безпрецедентна. Заданието за плана е изработено и одобрено през 2016 г., през 2017-а - допълнено. През 2018 г. „Булплан” печели обществената поръчка като единствен кандидат на търга. В края на 2019 г. предварителният проект е внесен в Общината. През 2020 г. Общината провежда обществени обсъждания с граждани в шестте района. Всички предложения на граждани и бизнеса, а те са над 100, са разгледани в ЕСУT, част от тях е приета, както и самият проект на ОУП.

Единственото, което бави окончателния проект, е изискването на РИОСВ за допълнения към екологичната оценка.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Има решение

Има решение

17.05.2022 | 01:08

Връщане на гражданство по местоживеене. Заради хасковлии,смолянчани,кърджалийци и пазарджиклии града се препълни, инфраструктура с такъв капацитет няма.А архитект неподкупен още повече.....

Отговори
3 0
Птичарят

Птичарят

15.05.2022 | 10:46

Единствено по-глупави от птиците са техните защитници! Пак им е платено от строитената мафия да саботират оуп! Дано не се намерят властимащи да им се вържат на акъла...

Отговори
0 2
Алчност

Алчност

13.05.2022 | 04:30

Пълно безсрамие. Колко години ще правите един план? Едно поколение си измря. Няма такава държава, няма такава наглост.

Отговори
9 0
Няма полза от лесни пари

Няма полза от лесни пари

12.05.2022 | 20:40

Всичко се връща. Някой от интелигентните богати руснаци не завещават нищо на децата си, за да не ги правят слаби.

Отговори
0 1
архитект

архитект

12.05.2022 | 10:05

Общият устройствен план на Пловдив е създаден от екипа на легендарния арх.Попов.В него е предвидено всичко.Най-вече зелени площи и зони за отдих.От 2012 когато дойдоха Тотев и Димитров постоянно частично го изменят да си правят далаверите и така презастроиха града.Просто плана на Славчо Атанасов не трябваше да се пипа ,а да се изпълнява.Но след него, някой хора от лакомия решиха да стават не багати,а олигарси.Пуста му алчност.В основата на всички злини,стои сребролюбието-апостол Павел,из първо послание до Тимотей

Отговори
23 0
Батко

Батко

12.05.2022 | 09:35

Това заглавие е една от причините да не ми пука колко българи ще измрат тая година! Българинът е гаден вирус и трябва да изчезне. За него природата не е важна, а само бетоня!

Отговори
18 3
И на нас

И на нас

12.05.2022 | 09:48

Не ни пука , дали ти и твоето семейство ще отидете при свети Петър. Даже може да направим DMS кампания да съберем средства за евтаназията ти .

Отговори
1 14

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?