4232

Общинските съветници за Панагюрското съкровище: Не може всичко да е в София, Пловдив заслужава повече самочувствие

Повечето общински съветници в Пловдив са на мнение, че Панагюрското златно съкровище трябва да се съхранява под тепетата, но са наясно, че само с декларация до Министерството на културата и Националния исторически музей това няма как да се случи. 

„Предложението е добро и съм настроен много позитивно. Хубаво е пловдивската общност да даде заявка, че мястото на това съкровище е в Пловдив. Мисля, че градът ни трябва да има повече самочувствие във всички области, включително да пазим и да популяризираме подобни исторически ценности”, счита Слави Георгиев от групата на ГЕРБ. Той обясни, че в случая декларацията е единствената възможна форма, като отбеляза, че Общинският съвет в Пловдив има достатъчно голяма тежест, за да му се чуе гласът.

Слави Георгиев напомни, че преди време на Археологическия музей бяха осигурени средства от бюджета, за да се извърши основен ремонт и да се създадат условия за съхранение на всички експонати, включително и на златни съкровища. „Мисля, че охранителната система е обезпечена добре. България не е София. Ако държавата иска да се развива по-добре, трябва да има диверсификация на културното наследство и да не се концентрира всичко в София”, убеден е съветникът. 

Председателят на съветниците от ГЕРБ Йордан Илиев отклони въпроса с мотив, че решението за панагюрското злато ще се взима в групата. Но допълни, че в Пловдив трябва да има голям музей, в който да се експонира културно-историческото наследство.

„Има основание, стига пловдивският Археологически музей да има нужната база, за да го охранява и да не изчезне. Ако Пловдив е готов с мерките за сигурност, не виждам защо Панагюрското златно съкровище да си остане в града като част от историческата ни забележителност”, коментира Калин Милчев, председател на групата на БСП. 

Той подчерта, че  Пловдив  като туристическа дестинация, Европейска столица на културата и вторият по големина град в страната има възможност да показва съкровището, да го популяризира и да привлече интереса на туристите. "Доводите, че НИМ-София може по-лесно да го експонира в световни музеи, за разлика от Пловдив, според мен не са основателни. Ако има желание, могат да се направят договорни отношения между НИМ-София и Археологическия музей за съвместна работа и съкровището пак да се популяризира в чужбина. Нелицеприятно е да говорим за липса на административен капацитет в една или друга посока през 21. век", контрира опонентите Калин Милчев. И отсече: "Не може всичко да е концентрирано в София”.

„Идеята е добра, златното съкровище се е съхранявало преди години в Пловдив и е логично да е в града”, каза Владимир Славенски от ПП-ДБ, като уточни, че позицията по повод на предложението ще се обсъди най-напред на заседанието на групата, преди да се гласува на сесията.

„Аз съм за Пловдив и по принцип Панагюрското златно съкровище трябва да е в нашия град”, сподели личното си мнение Стефан Послийски, член на постоянната комисия по култура в ОбС и съветник от „Съединени за Пловдив”. 

 

Снимки: Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Пловдивчанка

Пловдивчанка

19.06.2024 | 12:02

Всеки път едно и също. Хем не могат да го различат от копието, хем се напъват да го върнат в Пловдив. Какво ще донесе това на пловдивчани - хабене на време и социална енергия, занимаване на съветниците с несъществени въпроси срещу заплащане, липса на елементарна информация за защитата на това съкровище. Безсмислени дебати.

Отговори
0 2
Румен

Румен

19.06.2024 | 11:49

Хубаво е че, се сетихте че Пловдив се нуждае от нещо повече в тази насока, но първо създайте нужните условия. Защо не помислите да превърните бившата поща като " Малкия Лувар ".Защото с тази уникална археологична инфра структора ще стане шлифования диамант на Пловдив. " Това е лично мнение "

Отговори
4 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?