2374
Следвайте ни

Общинските съветници в Пловдив решават днес дали да си орежат заплатите

viber icon

Общинският съветник от "Ние, гражданите" Георги Величков хвърли в почуда колегите като внесе в местния парламент предложение за намаляване на възнагражденията. Той счита, че градските старейшини трябва да се откажат от парите, които получават за разходите, свързани с дейността в местния парламент, до края на тази година и за цялата 2022-ра.

По правилник  средства  се полагат за литература, транспорт, гориво, телефони, наем на офиси за срещи с граждани и се осребряват срещу фактури. На месец това са 600 – 700 лева. Във фактурата  не се посочва, например,  къде е пътувала колата, за която е похарчено горивото.

Отделно, съветниците взимат възнаграждения за участие на сесии и в комисии. През миналата година те повишиха парите си, при което за едно заседание вече им се плащат от бюджета 400 лева.

Величков мотивира предложението си с това, че по този начин ще помогнат на местния бюджет в тежкото време на пандемия. 

Предизвикателството към 50 съветници  ще се разглежда като 32-ра точка от общо 50. 

В дневния ред са включени дузина разпоредителни сделки, включително четири продажби на общински имоти на търг с тайно наддаване.

 БНТ – Пловдив ще бъде отличена с почетен знак по повод на 60-годишнината. 

„Пловдив 2019” ще се отчита пред местния парламент. 

Очаква се, че дебати ще има около предложението на администрацията за кандидатстване пред ЕС с проект за интеграция с ромския етнос в партньорство с фондация „Рома”.  

Проектът е за 1,5 млн. лева. Веселина Александрова от Демократична България каза, че е поискала още на заседанието на постоянната комисия  вносителят и зам.-кмет Георги Титюков да представи подробна информация какви функции ще изпълнява общината в това партньорство.

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?