Следвайте ни

Общинските съветници си дадоха месец и половина ваканция

viber icon

Местният парламент в Пловдив излиза в лятна ваканция и ще почива цял месец и половина, ако не се появи повод да бъде свикан извънредно. За последно съветниците се събраха на 3 август, а следващата сесия е насрочена за 16 септември.

Мотивът за дългата почивка е, че август е месец на масови отпуски, а след това има празнични дни - 6 септември. Другият аргумент е, че постоянните комисии ще започнат да обсъждат предложенията  много по-рано от самата сесия. Единствено шефът на градския парламент и техническите сътрудници ще ползват отпуски, но те са много по-малки. 

Според правилника за работа на съветници се плаща за участие на сесии, които  обикновено се свикват два пъти месечно, а понякога само веднъж. 

Дневният ред на последната сесия беше рекорден - с 54 предложения, от които 15 останаха. За обяд беше обявена почивка, след която в залата едва се събра кворум -  26 съветници при общо 51, необходим за провеждане на заседанието. Останалите се разотидоха, отсъстваше и почти цялата група на ГЕРБ, която е най-голяма. Всеки си има ангажименти, лаконично обясни шефът на групата Йордан Илиев.

Според правилата в началото на сесията всеки се подписва на специален лист, за да регистрира присъствието и съответно да си получи 400 лева за няколко часа. Подпис се слага и при завършване на заседанието, но някои се изхитрят друг техен колега да се разпише вместо тях.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?