71

Общинските съветници решават дали да приемат Белащица в Пловдив след референдум

Общинският съвет в Пловдив ще решава на утрешната сесия дали да промени административните си граници и да приеме в състава на община Пловдив село Белащица, ако референдум за излизането от община Родопи покаже положителен резултат.

В местния парламент е внесена подписка от инициативния комитет с председател Павел Гимишев  за провеждане на референдум „Искате ли село Белащица, запазвайки статута на село, да се отдели от община Родопи и да се присъедини към община Пловдив?”.

Подписката е подкрепена от 490 жители на Белащица, което е над 25 % от избирателите, както изисква законът за провеждане на референдум. Сред мотивите за излизане от състава на община Родопи са посочени спиране на кариерната дейност, повече инвестиции в развитието на селото, достъп до редовен и качествен транспорт, до социални услуги, подобряване на образованието, развитие на туризъм. 

Към документите е приложено и положителното становище на кмета на община Родопи Павел Михайлов, който счита, че с провеждането на референдум се спазват конституционните права на гражданите. 

Законът за административно – териториалното устройство изисква Общинският съвет в Пловдив да се произнесе дали да промени границите на общината. Председателят на местния парламент Александър Държиков предлага съветниците да гласуват за приемане на Белащица в състава на община Пловдив, като изтъква, че тази промяна ще даде възможност за подобряване на условията на живот в селото.

Държиков допълва, че и община Пловдив има интерес от присъединяване на  нови общински терени с оглед привличане на инвестиции. На една от последните сесии Общинският съвет беше гласувал 200 000 лева за проекти на Белащица в бюджета на община Пловдив  за следващата година. 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Љ Њ Ќ Ѓ Џ

Љ Њ Ќ Ѓ Џ

12.10.2022 | 22:17

Гледам коментарите от много години.... Коментиращите говорят така ВСЕ ЕДНО НЕ СА БЪЛГАРИ. Все едно тези в парламента или общината ги е избирал някой друг....

Отговори
1 3
Ех, драги ни Санчо,

Ех, драги ни Санчо,

13.10.2022 | 05:55

Следи миризмата на печеното пиле. Тоест, продължавай да НЕ гледаш!

Отговори
0 0
Наистина са маломни, не те,

Наистина са маломни, не те,

12.10.2022 | 19:30

А избралите ги. Та как ще прескочат границите на с. БРАНИПОЛЕ, което остава в границите на община Родопи, ако белащенци имат глупостта да не отидат и гласуват с "Не", на "референдума" на "Мимишев-Георгиев-Тютюков"? С дрон?

Отговори
6 3
Явор

Явор

12.10.2022 | 17:57

Кви са тия мумии на снимката??? Аман от седящи в политиката десетилетия НЕКАДЪРНИЦИ!

Отговори
12 2
Оле, мале

Оле, мале

12.10.2022 | 17:53

Ама после да не съжаляват, като им вдигнат данъците, такса смет...! Като почнат да им плашат стотиците милиони заеми! Стойте си в Родопи, в Пловдив ше сърбате попарата на некадърните крадци, герберасти!

Отговори
14 6
Док

Док

12.10.2022 | 17:21

Кмета бая малоу.ен.Нямам му много вяра.Никой не говори за най наболелия въпрос-канализацията

Отговори
15 4
възмутен съм

възмутен съм

12.10.2022 | 17:14

Защо ли асоцирам това допитване в Белащица с тези в Украйна! На Гемишев жена му е съветник в Родопи. Не им ли е неудобно?

Отговори
14 5

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?