3906

Общинските съветници алармират: Пловдивчани дишат мръсен въздух

Въздухът на Пловдив се превърна в горещата тема на днешната сесия на местния парламент. Общинските съветници  стигнаха до извода, че пловдивчани дишат мръсен въздух и трябва да се взимат радикални мерки.

Повод за дебата беше доклад за изпълнението на програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух, внесен от зам- кмета по екология Иван Стоянов.

 

Добромира Костова 

 

От ПП - ДБ атакуваха състоянието на въздуха, въпреки посоченото в доклада намаляване на дните със замърсяване.

Въздухът е лош, въпреки отчета за изпълнение на мерките, заяви д- р Веселка Христамян от ПП - ДБ и напомни, че заболяванията заради замърсяване на въздуха нарастват, особено при деца, като астмата е на второ място.

Д- р Христамян посочи и основните причини - лошото състояние на транспорта и наслоен прах по улиците. Попита, къде е техниката, купувана за автоматизирано измиване на улиците и се усъмни, че миенето се извършва всеки ден на улиците 1, 2 и 3- та категория.

По думите на Добромира Костова  50 процента от замърсяването на въздуха идва от автомобилен трафик. Целта е повече хора да ползват градски транспорт, но  той е кошмарен, голяма част от автобусите нямат работещи климатици, упрекна Костова.

И напомни, че безброй зелени площи се застроиха в последните 20 години.

Тя навсякъде пътува с велосипед, с колелото идва и на сесии. 

Слави  Георгиев от ГЕРБ захапа бившето правителство, че е насочило средства  за градска железница, за която досега единствено се знае за влакчета, вместо да даде пари за обновяване на градския транспорт.

Това е смешно, възрази Костова.

Слави Георгиев изтъкна, че трябва да се назначат повече служители за премахването на десетки кални петна и строг контрол на строителните обекти, но за това са нужни средства.

Борислав Инчев от Браво Пловдив обобщи, че всички гледат в една посока и че в следващия бюджет трябва да се заложат средства, включително за общинското транспортно дружество Екобус, което съществува вече две години на хартия. Похвали и Елена Найденова от  дирекция Екология, подготвила ясен доклад.
 

 

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?