Следвайте ни

Общинският заем от 60 млн. лева удря на камък

Подозират лобистки натиск за строежа на нов мост на Марица

viber icon

Идеята общината да изтегли заем от 60 млн. лева за финансиране на четири големи и важни инфраструктурни обекти в Пловдив удари на камък още преди да стигне до местния парламент. Предложението беше огласено във вторник, когато кметът Здравко Димитров и трима от неговите заместници се срещнаха с лидерите на групи в Общинския съвет. В по-голямата си част обаче градските старейшини са твърдо против, показа проверка на "Марица". В крайна сметка предложението изобщо не влезе в дневния ред за следващата сесия на ОбС в понеделник.   

Изборът на четирите приоритетни проекта, за които се търсят пари, пък е напът да роди и лобистки скандал. Причината е включването сред тях на нов мост над река Марица по продължение на бул. "Копривщица". Въпросният проект ще глътне половината от искания заем, а експерти вече многократно предупредиха, че построяването му на практика няма да облекчи трафика. Подозренията са, че за новия мост натиска бизнес група, свързана с бившия кмет Иван Тотев, която притежава терени в района. Останалите 3 проекта, които следва да се финансират с обсъждания кредит, са подлезът " Модър - Царевец“, пробивът до Водна палата и реконструкция на ул. „Даме Груев“ в участъка от надлез „Родопи“ до бул. „Македония“.

Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев обясни на срещата с общинските съветници, че

идеята е заемът да се договори с Фонда за градско развитие

за Южна България по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. с инвестиционен проект „Подобряване и модернизация на градската среда в Пловдив“. Очакваната лихва по заема е 0,6% за срок от 20 години и с три години гратисен период. 

„Обектите са избрани на следния принцип: първо, не могат да участват за европейско финансиране през следващия програмен период и остават приоритет на общината. Второ, фондът финансира само обекти от линейната инфраструктура в пълна готовност за стартиране“, разясни зам.-кметът Пламен Райчев. И за четирите обекта има пълна проектна готовност, приключени са отчуждителните процедури и има строително разрешение, обясниха още от общината. 

Намерението на градската управа обаче не срещна подкрепа в местния парламент, без чиято санкция заемът не може да бъде изтеглен. Основните аргументи за това са, че няма убедителен анализ доколко подбраните проекти ще са ефективни, както и

как ще се отрази реализацията им на бюджета на Пловдив и дали няма да доведе до вдигане на данъци и такси.

Много от градските старейшини смятат, че е по-добре да се тегли един голям заем с по-добри условия, а не няколко на парче. 

По въпроса за кредита от 60 млн. са разколебани и съпартийците на Здравко Димитров от групата на ГЕРБ, които често са контра на градоначалника. "Предстои да обсъдим идеята на кмета и администрацията му, но бюджетната прогноза за догодина никак не е розова предвид обстановката с ковид. Освен това не е ясно каква ще е събираемостта на данъците и таксите", коментира Ангел Славов, който присъства на срещата във вторник. Твърдо против искания заем е втората по-големина група на БСП, чиито мотиви ще бъдат огласени днес на видеопресконференция.

Дори обичайните съюзници на кмета от "Съюз за Пловдив" искат първо да чуят разчети как исканият заем ще се отрази на данъците и таксите, както и обосновка за подбора на проектите.

Трябва да си направим сметка дали си струва, или не,

настояват и от "Кауза Пловдив". По думите на общинския съветник Константин Георгиев засега групата му ще бъде против идеята.

"Погрешно е да теглиш заем, като не можеш да свиеш разходи и да увеличиш собствени приходи", категорични са от "Демократична България"

 "Няма да подкрепим тегленето на заем на тъмно", заяви и лидерът на ВМРО Борислав Инчев. "Ако се кандидатства за нещо подобно, трябва да имаш параметри - колко искаш да теглиш, за какъв период искаш да го върнеш, колко може да връщаш за година, максимален лихвен процент и т.н.", обясни той резервите на "войводите". 

Независимият Слави Георгиев също смята, че първо трябва да се направят реформи в общината, преди да се пристъпи към одобряване на заема. Решението на кметския екип да отложи внасянето на идеята за кредита в местния парламент обаче отложи очакваните горещи дебати следващия понеделник. Засега предложението ще отлежава за догодина, но според запознати много вероятно е изобщо да не види бял свят.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Стоянова

Стоянова

18.12.2020 | 13:45

Стига с тези мафиотски неоправдани заеми! Общината, при предишния кмет ремонтира кръстовището до Водната палата, харчейки близо 1 милион, сега - подлез до Водната палата?! Следващият кмет може да реши пък надлез да направи! Ние не сме петролна монархия, та да имаме пари за подобни "умни" решения! Същото стана и с Площад Централен - проведе се международен конкурс, избран беше проект, който Общината откупи, а след това площада се ремонтира от една добре позната нам фирма "на инженеринг" - просто вони на корупция!

Отговори
5 1
Факт

Факт

18.12.2020 | 08:40

При тотя мамин всичко е далавера

Отговори
9 3
Без доказателства е набедяване по НК

Без доказателства е набедяване по НК

18.12.2020 | 08:13

Бате Гнойко не се връзвай на Марица. Ако ти кажат "Добър ден" виж къде е слънцето. Съществени са аргументите на политическите сили , а не пасквилите на меката топлина.

Отговори
4 5
Заем Няма

Заем Няма

18.12.2020 | 07:59

Всичките им заеми удрят на тикви! На крадливи управници заеми никой не дава! И слава богу, защото като откраднат парите и не го върнат ще плащат всички пловдивчани!

Отговори
9 2
Бате Гойко

Бате Гойко

18.12.2020 | 07:41

Е да му пострим едно мостче на Ванката, какво толкова?!

Отговори
6 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?