Следвайте ни

Общинският съвет търси омбудсман на Пловдив срещу 1600 лева заплата

viber icon

С конкурс ще се избира обществен посредник на Пловдив, става ясно от предложението на председателя на Общинския съвет Александър Държиков.  На сесията на 20 май  трябва да се сформира временна комисия от 7 съветници, които ще оценяват  кандидати. Конкурсът ще бъде обявен, след като местният парламент го гласува.

За длъжността се изисква задължително висше образование. По закон и според правилника омбудсманът няма право да бъде член на партия, да съвместява поста с работа в общинска и държавна администрация, да участва в синдикат и в управление на търговски дружества. Основната заплата на обществен посредник ще бъде почти 1600 лева, освен ако местният парламент не реши друго.

Кандидатите трябва да представят концепция за посредническата дейност между граждани, различни организации и институции, най-вече - общината, а на събеседването да я защити. Добре е да има широки познания, включително и правна култура, защото проблемите, с които граждани се обръщат към омбудсмана, засягат всички сфери на живот.

Съветниците ще решават кой да бъде обществен посредник между граждани и властта

В момента институцията  се оглавява от  Борислав Стаматов, който преди време беше зам.-кмет на район „Централен”.  Вече пет години Стаматов  заема  длъжността като временно изпълняващ, без да е бил обявен конкурс. В началото на 2016 г. той спечели състезанието  с още 16 кандидати, но в Общинския съвет не му достигнаха три гласа, за да го одобрят, и тогавашният съветник  от ГЕРБ Спартак  Николов го предложи за и.д.,  По закон омбудсман се избира минимум с две трети гласа, тоест  с  34.

Наплив  от кандидати за мястото се очаква и този път. Борислав Стаматов, който наскоро се върна в службата след тежък COVID, сам проверява сигналите. Той няма  заместник, а единственият експерт, с когото работят по  сигналите,  също е в болничен заради коронавирус. Годишно в институцията  се подават над 300 предложения и жалби. 

Стаматов не е решил дали ще кандидатства за поста. Той научи за конкурса от репортера на „Марица”. Неговата основна заплата е по-ниска от утвърдения размер за титуляра,  тъй като  изпълнява временно длъжността  и му се плаща като на зам.-шеф, въпреки че не е оставил без внимание нито един сигнал, а и многократно е отправял препоръки на местната администрация за решаване на градските проблеми, както и предложения до Народно събрание за законови промени.

"Борислав Стаматов може да кандидатства за омбудсман, справя се добре с работата, но твърде много се е забавило провеждането на конкурса и е крайно време да го обявим, за който още през 2016 г. е взето решение на Общинския съвет,"  каза Александър Държиков.  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

1600 малко ли е

1600 малко ли е

15.05.2021 | 11:53

Все ще се намери някоя партина "калинка"! Не знам какъв е смисълът от омбудсман, назначен от управляващото мнозинство?!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?