Следвайте ни

Общинският съвет реши: Теглим 30 млн. заем за Водния цикъл на Пловдив ВИДЕО

viber icon

Общинските съветници дадоха зелена светлина на Община Пловдив да изтегли заем 30 млн. лева от фонд ФЛАГ, с които да финансира собственото си участие във Водния цикъл. Това се случи след дебати, които продължиха над час и беше дадена 10 минутна почивка, поискана от групата на „Съюз за Пловдив“, за да решат как да гласуват.


Решението бе прието с 32 гласа „за“, 13 „въздържал се“ и 3 „против“. Предложението не бе подкрепено от БСП, ВМРО и  „Демократична България”. „Няма да подкрепя точката не защото съм против водния проект, а защото заемът ще бъде изплащан от следващия кмет, тъй като има 3 години гратисен период“, подчерта Димчо Петров.

Общата стойност на Интегрирания проект за водите е  близо 114 млн. лв., от които безвъзмездна финансова помощ над 78 млн. лв. Останалата част трябва да се финансира от градската администрация, като за целта тя ще изтегли заема.


По време на обсъжданията стана ясно, че между 35% и 40% от дейностите по канализацията и водопреносната мрежа в четирите микрорайона на „Северен” е изпълнена. Вече е в ход и третият етап, който представлява рехабилитацията на колектор по протежение на бул. „Дунав”. Той е изпълнен на 10%, обясни зам.-кметът Пламен Райчев. Четвъртият етап е големият колектор на Брезовско шосе с цена около 19 млн. лева, като  процедурата по ЗОП за избор на изпълнител ще е след Нова година.


„За петия етап вече година се водят дела за избора на надзор за Пречиствателна станция и няма как да прогнозираме кога ще стартира”, каза зам.-кметът по строителството Пламен Райчев.
Въпреки разясненията обаче, в залата се разгоря бурна дискусия, в която старейшините изразиха опасенията си, че проектът се бави и има множество некачествени изпълнения по него. Друга забележка беше, че се залага голяма процентна лихва от 2.5%.


По думите на Пламен Райчев администрацията също има забележки към изпълнението на проекта. Зам.-кметът подчерта, че изпълнителят работи с 50% от служителите си, защото другите боледуват от COVID.  


Единият заем е т. нар. мостов кредит, който е за кратък период и е със сигурна възвръщаемост. Той е на стойност от 10 млн. лева и трябва да бъде усвоен до 3 години. Средствата по него ще бъдат върнати от възстановимото ДДС по проекта, което е 17 млн. лева.


Другият заем е за 19,7 млн. лева и ще бъде използван за покриване на  собствения принос, финансовите корекции по проекта, както и за разходите, които не се поемат от Оперативната програма. Той също трябва да бъде усвоен до 3 години, а срокът за връщането на заема е 140 месеца след изтичане на гратисния период от 36 месеца. Парите за връщането му ще бъдат от бюджета на града.


Продължителността на изпълнение на Водния цикъл е 48 месеца, а с реализирането му ще се гарантира оптималното отвеждане и пречистване на отпадъчните води, събирани в канализационните мрежи. Освен това ще се намали и честотата на аварии по водопроводите, с което ще намалее и загубата на вода. Общинският съветник д-р Веселка Христамян подчерта, че намалението на загубите на вода е едва с 2,5%, което е изключително малко. Зам. –кметът Пламен Райчев поясни, че с проекта се подменят около 12 км водопроводна и 16 км канализационна мрежа. „Пловдив има над 800 км. водопроводна мрежа. Процентът е малък, защото извършваме малка част от ремонта. За цялостен ще трябват милиарди“, добави Райчев.

Очаква се водният цикъл да окаже положително влияние и върху нормалното оттичане на смесените води в дъждовно време, което ще предотврати наводнения.


Предвижда се да бъде подменена 13,428 км второстепенна канализационна мрежа и да се изгради нов колектор с дължина 2,746 км. Реконструирана и модернизирана ще бъде и пречиствателната станция, а това ще струва 70 млн. лв. Тя обслужва целия град. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

21.12.2020 | 11:42

краде се яко в БЪЛГАРИЯ

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?