Следвайте ни

Общинският съвет одобри новите правила за паркиране пред блока ВИДЕО

viber icon

Общинските съветници приеха без никакви дебати и спорове новата наредба за отдаването на паркоместа под наем със скоби в Пловдив. Предложението бе подкрепено от 27 съветници, само един беше „против“ , а 14 гласуваха „въздържали се“.

Наредбата ще влезе в сила от 1 март, ако не бъде върната от областния управител.

 До влизането й в залата на местния парламент се стига, след като Върховният административен съд отмени част от нея заради несъответствие със законите.  Причината бе, че според старата наредба след като се изготви класиране за паркоместата, а желаещите са повече -  се провежда жребий.

 Според новия вариант на наредбата районните кметства са длъжни да проведат търг с явно наддаване, ако за едно място има повече от един кандидати. Досега процедурата беше по-лека, като късметлиите да спират пред блока срещу 20 лева на месец се определяха с жребий. Търгове няма да се правят, ако има само един кандидат, защото иначе би трябвало да се занимаваме само с организиране на търгове, обясни кметът на район „Централен” Георги Стаменов.

 Действащата до момента наредба  беше обжалвана от бившия кмет, сега депутат Славчо Атанасов и ВАС накара местната власт да я коригира, както „Марица” писа. Критериите остават без промяна,  важат и вече  сключените договори .

Днес съветниците гласуваха и други промени в действащата наредба за паркоместата. Според новите текстове вече ще могат да се отдават повече паркоместа за едно жилище, но само ако няма интерес към тях. Освен това право да получат паркоместа имат не само собственици  на апартаменти и наематели, но и  техните роднини по права линия.

Разрешителното също ще бъде за по-голям срок. Досега то се издаваше до три години, но от градските власти са решили то да важи до 5 години.

Съветниците  ще гласуват предложението на кмета Здравко Димитров  за освобождаване от наеми ,настанени в общински имоти и затворени заради извънредните мерки.  Те няма да плащат за февруари, включително и за маси за сервиране на открито. Това облекчение беше въведено за бизнеса и през миналата година.  Ако наемите и таксите вече са платени за февруари, ще важат за следващия месец при положение, че забраната  за заведенията отпадне.

Здравко Димитров предлага да се намали и цената на разрешителните за таксиметрова дейност от 88 лева на 80 лева, а за дубликат – 20 вместо 22 лева.  Очаква се местният парламент да определи и  нов ред за точкуване на спортните клубове, чиято дейност също пострада заради извънредните мерки.  Те ще си запазват предишните точки, за да получават субсидия.  Омбудсманът  Борислав Стаматов ще се отчита за работата на ръководената от него институция  през миналата година. Въпреки пандемията над 300 граждани са потърсили съдействие на обществения посредник.

Сесията отново ще се провежда в Градския дом на културата "Борис Христов" при ограничен достъп за граждани, дезинфекция и маски.

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Жалко е

Жалко е

23.02.2021 | 16:42

Много е жалко и тъжно, как една шепа замозабравили се хора измислят глупости, с които да затрудняват още повече междусъседските отношения...Дребни душици, които ламтят за чуждите пари.

Отговори
2 2
ПОДЛО....

ПОДЛО....

23.02.2021 | 14:23

ТО Е ЯСНО ЧЕ ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ СЕ ЗАНИМАВА С ОН.АНН.ИЗЪМ АМА ЧАК ПЪК ТОЛКОВА....ПОНЕЖЕ МАХНАХА ГАРАЖИТЕ А ТЕ ИМ НОСИХА МАНГИЗИ СЕГА ОТ ВЪЗДУХ УТРЕ ОТ ЗЪБЕН ДАНЪК ДАЖЕ НЕ ЙМ Е ДОШЛО НА АКЪЛА ИМАШ N- КОЛИ ПЛАЩАШ ТОЛКОВА ЩОТО ГИ ТЪРКАЛЯШ В ПЛОВДИВ..... ЕТО ВИ НОВ МЕТОД ДА НИ БРЪСНЕТЕ ДАЖЕ ДА НИ СТРИЖЕТЕ...ДАЖЕ АКО НЕ СИ СИ ОТПИСЪЛ КОЛАТА ПАК....ПЛАЩАШ ... ГОСПОДА ИЗБИРАТЕЛИ ....ЕДИН АДВОКАТ ПЛАЩАШЕ ПО 100 ЛВ ЗА ГЛАС СЕГА ЩЕ ПЛАЩА ПО 200 НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ....ТО БИЛО ЛЕСНО СЕДИШ И МИСЛИШ ТИЯ ТЪ.ПИ БРАШНЯНИ ЧУВАЛИ КАК ДА ГИ ОДРУСАШ..... АЛОООО ОБЩИНСКИЯ ДАЛИ ТАЗИ ТАКСА ДА НЕ Я ПОМИСЛИТЕ СЛЕД КАТО МИНЕ ПАНДЕМИЯТА БЕ ПЕ.ДА.ЛИ..... КЪВ Е ТОЯ ВАШ МЕРАК ЗА ПАРИ КАКЪВ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА НАРОДА ТРЯБВА ДА СИ ИЗМИСЛЯШ ТАКИВА ГЛУПОСТИ ....ХОРАТА НЯМАТ РАБОТА ХОДЯТ ПЕША ЗА ДА ПЕСТЯТ...ПРИ ТОВА ОБРАЗОВАНИЯ НИКАКВО В МОМЕНТА ХОРАТА ПЛАЩАТ ЛУДИ ПАРИ ЗА ЧАСТНИ УРОЦИ ТАМ ПРАВИЛАТА СА ИМАШ НЯМАШ ПЛАЩАШ... И НА ВАС БЕЗДЕЛНИЦИ ДОЛ.НИ ВИ СЕ ДОЩЯХА НОВИ ТАКСИ..... ИМАМ И ДРУГО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ...ДА УВЕЛИЧИТЕ И ТАКСА ГРОБНО ПОЛЕ..... ЩЕ ЗАБОГАТЕЕТЕ .... ЗИКООО ЗИКО С УВЕЛИЧЕНИ ДАНЪЦИ ПОЛИТИКА НЕ СЕ ПРАВИ МЪР.ЛЬО.ПРИВЛИЧАЙ ОТ ОНЯ ТОЛ.УП ДЕТО МУ ВЪРВИШ КАТО СЯНКА И СЕ ХИЛИШ КАТО ВАРЕНА ГЛАВА ЗАД ГЪРБА МУ ПАРИ ЕВРО ПАРИ . НЕ ТОВАРИ ПЛОВДИВЧАНИ С ЗАДЪЛЖЕНИЯ...ТОВА Е ГРАДОНАЧАЛНИК ТОВА Е СТОПАПИН....ДРУГОТО Е МИС.ИР С 2 МЕТРА РЪСТ ГОЛЯМА И ПРАЗ.НА ГЛАВА... ТЕ СЕГА СИ ИЗПОТРОШИХА КОЛИТЕ ТОГАВА НАПРАВО ЩЕ ГИ ПАЛЯТ....

Отговори
5 2
Катя

Катя

23.02.2021 | 11:55

Аха...Освен собствениците може да кандидатсват и хора с повече автомобили включително роднини по права и крива линия..Собственици ,които нямат излишни пари да духат супата.Ами добре..Ще си попукаме някоя и друга гума.Ще си почупим някоя и друга чистачка и ще си ги изпратя и аз по права линия. И накрая от лакомия нищо няма да видят наречено наем от търг.

Отговори
3 4
bam

bam

23.02.2021 | 10:43

Тези са абсолютно неадекватни! Дадоха разрешение за презастрояване, всичко стана гето, лепят разни измислени бележки да тормозят хората и нито една улица не е наред!!!! И ние търпим... търпим.. плащаме данъци и те ни се смеят!

Отговори
7 2
Безсрамници...

Безсрамници...

23.02.2021 | 09:21

Ще отвеня наеми и ще си ги компенсира от нашата простотия..... Никакви паркоместа.....пред блока ми е полагаща се по дакон инфрастректура... Трявба даже да имаме право да си я пазим дори със заграждане... Защо на съда са направили харкинг и паркират там без пари.....щото са им малки заплатите ли???? Започват от 5000 лв

Отговори
12 5
sas

sas

23.02.2021 | 10:39

Бате,смени си клавиатурата

Отговори
2 3
Наддаването

Наддаването

23.02.2021 | 09:15

Ще рефлектира на 7 април.

Отговори
3 3
Бой...

Бой...

23.02.2021 | 08:53

Ами да не ги пуснем да излезат.... Сопи и камъни по тях...мизерници Долни...

Отговори
11 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?