Следвайте ни

Общинският съвет излиза на светло на 10 септември

Сесията ще се излъчва онлайн

viber icon

Местната власт в Пловдив започва да работи в много по-прозрачни условия, след като от 1 септември влезе в сила новият правилник за дейността на Общинския съвет.

„Промените в правилника отговарят на съвременните изисквания на обществото  за публичност”, увери председателят на градския парламент Александър Държиков.

Първата сесия, насрочена за 10 септември след лятната ваканция, ще се излъчва пряко в реално време на интернет страницата  на Община Пловдив. Така всеки гражданин има възможност да наблюдава дебатите по важните за града решения. На същата страница ще има  информация за точките от дневния ред и начина на гласуване на общинските съветници. Камерите ще показват електронното табло, на което се изписват имената на съветниците и техния вот.

Администрацията вече се задължава да публикува в интернет всички питания

на съветниците до кмета и отговорите, които се дават на тях. По този начин и гражданите ще знаят как се решава един или друг градски проблем, а също и да следят как се изпълняват срокове, ако те са посочени от администрацията.

Всеки месец кметът на общината трябва да изпраща до председателя на Общинския съвет по електронен път списък и копие на всички административни актове и договори. Шефът на местния парламент ще ги препраща до съветниците. Така, от една страна, те ще имат по-точна информация за работата на администрацията, от друга - ще упражняват контрол.

С тези промени Общинският съвет става по-отворен за гражданите, счита Държиков

Сесиите могат да се провеждат онлайн, след като тази възможност е дадена със Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/, а също и с правилника на Общинския съвет - Пловдив. Дистанционни заседания са въведени заради пандемията и извънредните мерки и ще се провеждат, ако местният парламент реши. „Лично аз и моите колеги не сме привърженици на дистанционни сесии и ще ги ползваме в краен случай”, каза Държиков. Градските старейшини ще заседават на следващата сесия в Дома на културата „Борис Христов”, отново с маски.

По време на извънредната обстановка в залата не се допускат граждани.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Поздравления

Поздравления

03.09.2020 | 10:37

Браво, много добра идея

Отговори
0 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

03.09.2020 | 09:39

Браво, Прозрачноста е добре за демокрацията и народа

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?