49

Общинският съвет единодушно спря пробива до Водната палата

Пробивът до Водната палата няма да се строи, решиха единодушно 49 съветници на днешната сесия. По предложение на Слави Георгиев постоянната комисия по финанси към Общинския съвет ще направи проверка на средствата, които са изразходвани от фирмата изпълнител ИСА 2000 на обекта. Същата комисия ще прецени колко пари са нужни за възстановяване на настилката на бул. "Марица юг".

Според документите, представени от кмета Здравко Димитров, общата сума на разходите и възстановяването, е близо 750 000 лева.

Два часа дебат предхождаше решението на Общинския съвет. Най-малко дузина граждани от протестиращите се изказаха по всички теми в града, което някои съветници сравниха с предизборна кампания.

Депутатът от "Промяната" Росен Костурков също поиска думата, но му отказаха.

Изострени предизборни страсти бяха завладели местния парламент. Всяка реплика от страна на ГЕРБ беше посрещана с възгласи на негодуване и дюдюкане, а изявления срещу ГЕРБ – с аплодисменти от протестиращите.   

От администрацията в залата присъстваха зам.-кметовете Величко Родопски, Анести Тимчев, Тодор Чонов, Георги Титюков, Пламен Панов, но нито един от тях не пророни и дума срещу лавината от критиките по адреса на управлението на града. За кмета Здравко Димитров казаха, че е в болничен, а ресорният заместник Пламен Райчев отсъстваше. 

Адвокат Тони Стойчева, която редовно участва в протестните акции, изброи дълъг списък на нерешените проблеми, като обвини управляващите за „черната дупка, в която е превърнат стадион „Христо Ботев” , унищожения Тютюнев град, лош градски транспорт, презастрояване, почистването, което е „под критичен минимум”, съсипаната алея на бул. „Марица –юг” заради пробива до Водната плата. Обобщи управлението като разруха и показа предизборната програма на кмета с неизпълнени обещания, подчертани от нея в червено. „Кметът или  не я е чел, или е чел, но не е разбрал какво пише в нея, отсече Стойчева. 

Шефът на съветниците от ГЕРБ Йордан Илиев отбиваше атаките, като напомни, че именно те бяха внесли предложение в местния парламент пробивът да бъде спрян, а крайбрежната алея на „Марица –юг” беше една от хубавите придобивки в миналия мандат. Думите му обаче  бяха посрещнати с гневно „У-у-у”. Елена Филипова на секундата мина в атака, като напомни, че в предишния мандат бяха налети 60 млн. лева в зала „Колодрума”, която няма акустика, а седалките струват по 10 000 лева всяка за разлика от „Арена Армеец”, където били по 6000. Припомни и за зоологическата градина, в която потънаха 4,5 млн. лева, а я няма.

Лилия Йовчева се скара от микрофона на градската управа за скъпите ремонти и разкритикува „прехвалените от ГЕРБ Пеещи фонтани.  Активистите от „Спаси Пловдив” начело с Асен Костов бяха сложили  върху лаптопите на съветниците табели с надпис „Продажници”.  Никола Сивков посъветва  да извикат бившия кмет д-р Иван Чомаков, който на сесия да обясни защо с негово съгласие част от парка до Гребния канал стана частен имот преди 20 години. 

Къде са паветата от бул. „Руски, „Васил Априлов” и сега от улиците в район „Западен”, попита  още Сивков и сравни „Капана” с гето, където няма контрол. „Сесията се превърна в предизборна агитация. 12 години чакахме ГЕРБ да се махне от власт, но след няколко месеца ново управление се оказа, че може да бъде и по-зле от ГЕРБ”, обяви Милен Янков, като се представи, че е от „Възраждане”.  Думите му бяха съпроводени с протестно викане. „Време е тези хора да си ходят”, уточни ораторът, обръщайки се към групата на ГЕРБ.

„ПП Възраждане не ни е работодател и нека всеки от стачкуващите и протестиращи да заявява от коя партия е”, препоръча Йордан Илиев. В отговор от залата се провикнаха „Негодници”.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Ало Банкя

Ало Банкя

19.12.2022 | 15:49

Ела да си прибереш вересиите

Отговори
13 4
Въпрос?

Въпрос?

19.12.2022 | 15:27

Защо ,не взехте решение виновните в лицето на градоначалника Зи Ко да платят тези 700 000лв след като са почнали този незаконен строеж!Защо за пореден път пловдивчани да им плащат сметката?

Отговори
26 6
Архивите са живи каназирева!Кой лъжеш пак!

Архивите са живи каназирева!Кой лъжеш пак!

19.12.2022 | 15:08

Какво внасяш ма Каназирева, да се запази имота на Гребната за парк.То хубаво , ама на 12 тата година от съвместното ти управление с маминия и зизу взе, че се сети.Твоята групичка брокерчета начело с Евелинчо. в общинския съвет сте гласували с "да" на почти всички сделки(далавери) с имоти на Пловдив при маминия и зи.Няма вече кой да излъжеш.Ще ти изкарваме всичките гласувания в полза на схемите на маминия и зизу.Сега старата история.Година преди изборите , пак се правим на опозиция.Жалка си.И купената Марица ти спира възможността да си дадем мнението под популисткото ти изявление.В тебе всичко е фалшиво.

Отговори
20 5
От Кембридж се обаждаме!

От Кембридж се обаждаме!

19.12.2022 | 15:23

Тази МаМуНа ,май са я пропуснали в списъка с комисионните и за това така реагира!Ами ,бие самара да се сети магарето!И после ше плесне с ръце и ще се прегърне с хората и поредното апартаменче,виличка с басеинче и някое друго милионче в сметката!Ми то само с продажба на кафе до никъде!

Отговори
16 2
От Оксфорд се дообаждаме !

От Оксфорд се дообаждаме !

19.12.2022 | 15:44

......и пак някое ново бяло ауди , поне за 150 бона за леля ви Дани ! Има слабост лелката към тази марка !

Отговори
16 3
Безумното кръгово на Тотев остава

Безумното кръгово на Тотев остава

19.12.2022 | 14:04

Единствената хубава новина в случая е че ме убедихте за кого със сигурност да не гласувам на следващите местни избори. За нито един от сегашните общински съветници

Отговори
21 2
Ииии

Ииии

19.12.2022 | 13:54

Кога да очакваме възстановяване на бул. Марица от кметското гепирастки безумие. И с чии пари ще стане това. Впрочем то е ясно.

Отговори
16 5
Колко е прост народа.

Колко е прост народа.

19.12.2022 | 13:44

Сега да се построи един мост, пък защо не и два.

Отговори
5 0
Биби

Биби

19.12.2022 | 14:32

Сега ще повдигнем моста ще стане за чудо и приказ

Отговори
3 2
С други думи идиощината на Тотев ще си остане да ни мъчи

С други думи идиощината на Тотев ще си остане да ни мъчи

19.12.2022 | 13:28

Ами да благодарим на всички по веригата, от нескопосания проектанти на пробива, през главния архитект, та до извратливите общински съветници.

Отговори
24 5

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?