49

Общинският Инсинератор се превръща във втория зоопарк

Мнозинството в Общинския съвет отказа да подкрепи предложението на кмета Здравко Димитров  за отдаване на концесия  на Инсталацията за изгаряне на медицински и болнични отпадъци.

Така сградите в близост до Кукленско шосе са на път да станат втори зоопарк, чийто строеж е замразен от седем години и всички изградени съоръжения са обречени на разруха. 

В Инсинератора са погребани над 15 млн. лева, в зоологическата градина – 5 милиона.

Само 24-ма съветници гласуваха „за” концесията при задължителен кворум минимум 26. Предложението беше внесено за обсъждане за втори път, след като на предишната сесия не беше гласувана базата на Кукленско шосе, където преди години е построен злополучният Инсинератор. Преди това същите съветници бяха го заложиха за концесия в Годишната програма за управление и разпореждане с общинските имоти. 

Дебати в залата нямаше. Най-голямата група на ГЕРБ се въздържа при гласуването, без да посочва причината. Здравко Димитров отсъстваше, а заместниците му не взеха отношение. Ден преди това кметът коментира, че съветниците пречат на добрите решения, които предлага администрацията, и че очевидно предпочитат сградите на Инсинератора да се рушат, вместо от тях в градския бюджет да влизат пари.

В продължение на два мандата местната власт търси вариант как да завърши Инсинератора и да го въведе в експлоатация. Създаването на търговско дружество не доведе до никакъв резултат, освен похарчените пари за заплатите на управителя, охраната и услугите на счетоводителя, които се даваха от общинския бюджет. С решение на местния парламент дружеството „Инсинератор – Пловдив” ЕООД беше ликвидирано, а загубите се покриха отново от градския бюджет.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Атанасов

Атанасов

08.06.2023 | 21:17

А какво изобщо се случва със зоопарка,ще се потърсили отговорност от виновните за неговото състояние и изхарчените пари на вятъра.

Отговори
1 0
Аман от измекяри

Аман от измекяри

08.06.2023 | 16:32

Айде продажници,дайте и Пловдив на концесия на мафията и да мирясате ,че както сте я подкарали ще трябва някое японско камикадзе от Окаяма да докарате за кмет на града!

Отговори
1 1
Вирджиния Р.

Вирджиния Р.

08.06.2023 | 14:46

Поредната грешка!

Отговори
3 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?