71

Общински съветник забърка измислен скандал за половин милион лева в Пловдив

Независимият общински съветник Георги Величков забърка община Пловдив и УМБАЛ „Св. Георги“ в измислен скандал за половин милион лева. С живо включване във фейсбук той информира, че болницата е общинска и като такава, заедно с местната администрация, е пуснала обществена поръчка за косене на тревните площи около сградата на стойност 500 000 лева. Срокът е за две години. Общинският съветник е възмутен, че тази поръчка е спечелена от външна фирма, а не от общинското предприятие „Паркове и градини“, които отскоро са снабдени с нова и модерна техника. Георги Величков внушава още, че с бездействието си общината е позволила на частна фирма да вземе огромната сума, вместо работата да се свърши от общинското предприятие. И за финал се заканва, че ще спре обществената поръчка.

В целия сюжет на фейсбук включването на Георги Величков обаче има няколко груби грешки. УМБАЛ „Свети Георги“ не е общинска болница, напротив неин принципал е Министерство на здравеопазването. Община Пловдив няма нищо общо с болницата, освен че е на нейна територия. УМБАЛ „Свети Георги“  не е част от общинското здравеопазване и намесването е меко казано некоректно, коментира шефът на дирекция „Обществени поръчки“ в община Пловдив Тодор Тодоров. Като търговско дружество болницата може да пуска поръчки за каквито са и нужни външни услуги и да заплаща за тях.

Общинското предприятие "Градини и Паркове" пък няма как да участва в обществена поръчка на друго дружество.

Малко след като публикацията излезе в marica.bg, Георги Величков провери отново фактите и призна, че е сгрешил – УМБАЛ „Свети Георги” не е общинска. „Въпреки това целта на видеото във фейсбук бе да покаже самата обществена поръчка, а не да се измества фокуса към местната администрация. Съжалявам, че неволно съм я въвлякъл в този казус”, посочи общинският съветник.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Даскалов

Даскалов

02.05.2022 | 19:07

Вижте автопарка на шефовете и ще ви стане ясно защо само за едно косене се гушкат половин милион за други пера да не говорим примерно с какво хранят болните

Отговори
10 0
Граматиков

Граматиков

02.05.2022 | 17:52

И защо общинското дружество да не участва в обществени поръчки?! Защото шефовете са некадърни и некомпетентни?

Отговори
10 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?