49

Общински съветници обърнаха културата на политика

Културният календар на Община Пловдив за 2022 г. беше приет днес  на сесията почти единодушно.

43-ма съветници го подкрепиха, 1 беше против, а 3-ма се въздържаха.

Луд спор обаче се заформи преди това в местния парламент. Дебатът не беше за култура, а за политика.

Огъня подпали Владимир Славенски от ДБ , който предложи 1 февруари официално да се чества в памет на жертвите по време на комунистическия режим.

Славенски поиска също така да се отбелязва годишнината от кончината  на Цар Борис Трети на  25 август пред неговия паметник на едноименния булевард. Той посочи, че през 1945 г. Народният съд е издал 2575 присъди, а за Цар Борис напомни, че по време на Втората световна война не е изпратил нито един войник на фронта срещу съветската армия.

От групата на БСП обаче скочиха, че календарът е за културни събития, а не за политически.

Доц. Ангел Иванов напомни за хиляди от политическите дейци на Компартията били обесени, удавени и избити, включително и Никола Вапцаров. "Това е опит от ваша страна да се крият историческите данни", упрекна Славенски. Шефът на левицата Николай Радев препоръча на колегата да не слага лъжичката с катран в кацата с мед. "Повече от 11 000 евреи по онова време са минали през пещите в Северна Македония", не се кротна доц. Иванов.

Йордан Илиев от ГЕРБ препоръча двете разклонения в партията майка , която управлява държавата, да се разберат. А д-р Веселка Христамян от ДБ отби топката като репликира, че между Демократична България и БСП никога няма да има връзка. И отсече, обръщайки се към Радев: "Никога и никъде не сме ви канили!"

По адреса на ироничните реплики на ГЕРБ отвърна, че и партията - бабка има разклонения.  "Сложна коалиция, която опира до компромиси. Да, ние сме по-различни от левицата", потвърди Владимир Славенски, който преподава в ПУ "Паисий Хилендарски" и  е политолог.  Председателят на Общинския съвет от ГЕРБ предизвика смях в редиците на своята група, като обобщи: "Прав сте, че държавата се управлява не както трябва". 

Николай Радев не остана длъжен и върна топката във вратите на противника: "Преди два мандата в групата на ГЕРБ имаше повече членове на БКП, отколкото в БСП групата. Но кой в БСП е партията - майка е спорен въпрос", отбеляза той.

”Чувствам се като сираче”, отчая се актрисата от Драмата и съветник от Съюз за Пловдив Ивана Папазова, изумена, че колегите й обръщат културата на политически спорове.

"Виждам, че разклоненията в партията - майка се опитват да изядат децата си", разсмя се Йордан Илиев. 

Моля ви се, спрете и излезте навън да си говорите, прикани  раздразнено колегите от ДБ и БСП Стефан Послийски от ВМРО.

Двете предложения на Славенски бяха отхвърлени след повече от час дебат.

За Културния календар общината има 2,4 млн. лева или с 400 000 лева в повече от миналата година.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Наблюдателен пловдивчанин

Наблюдателен пловдивчанин

27.01.2022 | 17:19

Културният календар е стойностен. ГЕРБ е виновен за всичко- открадна всичко, даже и малкото останали мозъци на много глупаци. Сега стойте на студено и се радвайте на Куро Куролатора!

Отговори
0 0
ГЕРБ продължава да краде

ГЕРБ продължава да краде

27.01.2022 | 14:34

ГЕРБ Откраднаха още 2,4 милиона лева от пловдивчани а ги обричат да стоят на студено тъмно с европейските цени на всичко и на не европейските доходи заплати и пенсии. Краденето в Пловдив продължава.

Отговори
3 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?