4232

Общински съветници искат Панагюрското съкровище в Пловдив

Общинските съветници от „Браво, Пловдив”, сред които е и бившият кмет на район „Южен” Борислав Инчев, настояват Панагюрското златно съкровище да се върне в Археологическия музей в града и тук да си остане. 

Те предлагат на предстоящата сесия местният парламент да гласува декларация, която да се изпрати до Министерството на културата, директора на Националния исторически музей – София и Инспектората за опазване на културното наследство. 

Договорът за съхраняване на Панагюрското съкровище е подписан още преди години с Националния исторически музей,  където златната колекция е изложена, но той е изтекъл и от групата искат да не се удължава. 

Те припомнят, че уникалните съдове са намерени от братя Дейкови от Панагюрище при изкопни работи през 1949 г.  и колекцията е заведена в инвентарната книга на Археологическия музей в Пловдив, но с правителствено решение през 80-те години е оставена в НИМ – София. 

 Археологическият музей в Пловдив има необходим екип и сграда, може да осигури охрана и да се грижи за Панагюрското съкровище, категорични са инициаторите. 

Последният опит да върне златното съкровище под тепетата бяха предприети в мандата на кмета Славчо Атанасов. Единственото обаче, което той успя да извоюва, е колекцията да бъде докарана в Пловдив и да остане за известно време, за да може да се види в оригиналния й вид. След това обаче пак замина за София.В Пловдив е експонирано копие. От Музея в Панагюрище също са искали колекцията, но неуспешно. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?