1939

Общинската фирма "Екобус-Пловдив" тръгва с капитал 2,8 млн. лева

Общинската транспортна фирма „Екобус – Пловдив“ ЕООД  се учредява с начален капитал 2 823 300 лева. Предложението на кмета Здравко Димитров за учредаването на дружеството, което ще доставя електробуси за градски транспорт, ще се гласува на днешната сесия. 

В капитала се внася апорт, който представлява общински терен с площ 18 516 кв. метра до жп гара „Тракия“, оценен за 2 723 300 лева, и 100 000 лева от градския бюджет за разходи на новосъздадената фирма. Капиталът е разпределен в 282 330 акции с номинал по 10 лева.

За управител на „Екобус – Пловдив“  е избран още на 24 февруари Илко Търпов, който спечели конкурса в общината. Дружеството ще се помещава на бул. „Шести септември“ 274, където се намира и общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. 

Следващата стъпка е „Екобус“ и общината да спечелят европейско финансиране за първите 20 електробуса и изграждането на депо и зарядни станции. 

Днешната сесия е с рекорден дневен ред – 49 точки, от които 24 предложения за изготвяне на подробни устройствени планове. Това са 12 ПУП-а, върнати за ново разглеждане и отмяна от областния управител Йордан Иванов, и още 12 нови, подготвени от главния архитект Димитър Ахрянов. 

Един от новите планове е за жилищно застрояване в осем имота в местността „Бялата воденица“ в район „Южен“.  Собственикът на земята, която преди е била земеделска, но е преотредена за жилищно строителство,  е Димитър Гачев. Той предвижда да построи 8 жилищни сгради с височина до 10 метра или до три етажа, с плътност на застрояване до 50 %, озеленяване – минимум 40 % и 100% осигуреност на паркоместа. 

Кметът предлага да се гласуват всичките 24 устройствени плана.  

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Кой е този, който си лиже кирта зад ушите?

Кой е този, който си лиже кирта зад ушите?

12.05.2022 | 07:54

Израсналият в калта, винаги си остава максимално тухлар.

Отговори
4 0
Напънала се планината и родила мишка!

Напънала се планината и родила мишка!

12.05.2022 | 07:39

И за къде тръгва тази фирма? Кога ще тръгне? Тези са пълни дебили! В София се отказват от ел. автобусите в Пловдив ще ги пущат!Само си губят времето и ще изхарчат едни вертуални пари дето ги нямат на вятъра без да решат нито един транспортен проблем! С това тези дебили искат да управдаят дествията си за умишленото унищожаване на тролейбусния транспорт! Пари нема действай те!

Отговори
6 1
Каймакамов

Каймакамов

12.05.2022 | 10:53

парите са реални, ще се потрошат десетки милиони от нашият джоб, че фирмата няма да заработи го знаят и децата, по примера- на това копче балтон трябва да се купи, наш човек е уреден на общинска ясла, хубава заплата офис секретарки и всички екстри, евентуално ако одобрят проекта от Европата ще дойдат 20 автобуса, след години когато никой няма да помни какво се е решило фирмата ще се доведе до фалит и ще се приватизира, земята е апетитната хапка, колко жилища могат да се направят в Тракия

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?