Следвайте ни

Общината връща последните две вноски по тегления от Чомаков заем

viber icon

Последните две вноски от 50-милионния облигационен заем, който беше теглил по време на мандата си кметът д-р Иван Чомаков, се очаква да бъдат платени догодина, обяви градоначалникът Здравко Димитров. Това е най-големият теглен заем до момента от местната управа по време на демокрацията.

Другият голям кредит, който се обслужва от градската хазна, е за 30 млн. лв. и е отпуснат от Европейската банка за възстановяване и развитие по искане на тогавашния кмет Иван Тотев. Той бе използван за бул. „Северен“ и още три булеварда. 

По-висок може да бъде единствено този, чието взимане все още е на етап обсъждане в общината. Бившият кмет Иван Тотев е преговарял за 80 млн. лв.

„Заем може и да не изтеглим и в Пловдив ще чакаме да се случи нещо. Ще има обществено обсъждане, ще представим проекти. Трябва да видим кои неща са важни и кои могат да изчакат. Той не е задължително да е в размер на 120 млн. лв. Това е просто предложението на банката. Дали ще са 20, 10 или 50 млн. лв., това ще го решат общинския съвет и всички ние. София с подобен заем построиха метрото. Това е под 1% лихва, гратисен период 7 години, връщане – 25 години“, коментира Здравко Димитров. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?