Следвайте ни

Общината внесе предложението за 40 млн. заем, вижте за какво са нужни парите

viber icon

Община Пловдив вече е внесла в местния парламент предложението за поемане на дългосрочен заем в размер до 40 милиона лева. Кредитът трябва да се гласува на предстоящата сесия на Общинския съвет на 14 юли. Ако предложението бъде одобрено, ОбС ще трябва да делегира права на кмета Здравко Димитров да подготви исканията за кредит, да ги подаде пред Фонда за устойчиви градове и да подпише необходимите договори за изпълнение.

Вносител на предложението е изпълняващият длъжността кмет Величко Родопски, като той предлага кредитът да бъде разделен на две – 30 млн. лева за инфраструктурни проекти и още 10 млн. лева за техника и ремонти на базата на двете общински предприятия „Градини и паркове” и „Чистота”.

Инфраструктурните обекти, които ще бъдат финансирани със заема са четири. Става въпрос за пробива „Модър-Царевец”, този до Водната палата, както и ремонтите на улиците „Царевец” и „Хаджи Димитър”.

Най-големият проект е този за връзката между „Южен” и „Западен”, чиято стойност е 11,5 млн. лева. Понеже за него вече са заделени общински средства, те ще бъдат прехвърлени към други обекти, а цялото финансиране  за пробива ще е през заема. Прогнозният период за завършването е до 2023 година.

За пробива до Водната палата са предвидени 9 390 000 лева, като обектът трябва да бъде готов до 2024 г. Общата дължина е 540 метра, от която 49 метра подлез.

Реконструкцията на улица „Царевец” е предвидена за 2022-2024 г. и ще погълне  4,1 млн. лева. В сумата е заложен ремонт от пробива до кръстовището с булевард „Свобода”. Общината изтъква, че на въпросното трасе има проект на ВиК, който ще извърши част от дейностите, като при дублиране, ще отпадне финансов ресурс от страна на общината.

Проектът за реконструкцията на булевард „Хаджи Димитър” предвижда за него да бъдат похарчени 4,6 млн. лева. В сумата е заложена подмяна на паважа, тротоарни настилки и пешеходните зони между двете ленти. Срокът за реконструкцията е до 2024 година.

Предвиденият заем от 10 млн. лева за „Градини и паркове” и „Чистота” ще бъде използван за два проекта. Първият е за 2,45 млн. лева и предвижда ремонтиране на и подобряване на материалната база, която се намира на ул. „Даме Груев” 64.

Вторият проект е за 5,75 млн. лева, с които ще се закупи нова екологична техника за двете предприятия. В това число са около 40 превозни средства – на метан или ток. Тя са за машинно метене, товарни автомобили с цистерни,почистващи машини, както и три зарядни станции.

Условията по кредита са, че той трябва да бъде усвоен за 36 месеца, но не по-късно от 31.12.2023 година. Гратисният период за погасяване също е 36 месеца, което означава, че заемът ще започне да се изплаща през 2024 година. Той е разделен на 203 равни месечни вноски, които ще се погасяват в следващите 20 години. Осредненият лихвен процент е 0,33% плюс различни такси. Наказателният лихвен процент при просрочена главница е 5%.

Първоначално намеренията на общината бяха заемът да е много по-голям - 120 млн. лева, но с времето тази възможност бе загубена.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Пловдивчани

Пловдивчани

08.07.2021 | 10:19

Пловдичани са твърдо против пробива на гребната, това е безумие!

Отговори
2 0
ГЮРО

ГЮРО

07.07.2021 | 23:18

В Европейската столица на кОлтурата Концертната зала на Пловдивската филхармония чака нещо да се случи. Поне да оправят надписа на входа, който я "красеше" и по европейско време. За самата зала едва ли има нужда - нали нищо не се вижда отвън? А местните властници, като чуьт "култура" и се хващат за кобура.

Отговори
5 0
ГЮРО

ГЮРО

07.07.2021 | 23:14

Още отсега е ясно, че тъпчовците-проектанти отново няма да предвидят заградителни дренажи на подлеза и всичката наваляла вода по наклонената част безпрепятствено ще се събира, правейки подлеза "плавателен". Пак ще сложат мижави шахтички, както се слага на ненаклонени улици. Щото с толкова много акъл под шапката това се очаква.

Отговори
6 0
Един друг

Един друг

07.07.2021 | 19:02

Това НЕ СА ПРИОРИТЕТИТЕ НА ГРАДА! Твърдо ПРОТИВ тоя недоносен проект за пробив на Водна палата!

Отговори
16 0
Драги читатели

Драги читатели

07.07.2021 | 18:41

Може ли да ми разясните дали за ул. царевец става дума за дългоочакваното от всички жители на район западен разширение с още едно платно, или е само махане на паветата?

Отговори
13 0
Dii

Dii

07.07.2021 | 18:31

,Довършете бул. Северен. Сега е едно нищо. Довършете бул. Свобода. Сега е едно нищо. Довършете Модър Царевец ама и самата Царевец и Хаджи Димитър, иначе е безмислено. На водната палата трябва нов мост с този подлез нещата няма да се оправят. Мислете за нов надлез който почва от Кичука и излиза на Мебелна къща. Направете продължението на Санкт петербург. За удвояване на околовръстното шосе и излизането му на Скобелева майка да не забравите. В София направиха толкова кръстовища на два етажа, тук поне Сточна гара направете.

Отговори
17 0
Иван Пловдивски

Иван Пловдивски

07.07.2021 | 18:27

Интересно как се включи пробива под булевард "Цар Борис ІІІ Обединител" в списъка за финансиране на инфраструктурни проекти на Община Пловдив чрез заем? Кои сгради ще се бутат, колко дървета ще се отсекат и с колко метра ще бъде намалено коритото на река Марица? Ще изчезнат паркоместата, "новата" велоалея и дърветата. Около училището, където родителите чакат своите деца ще стане ад!!! Поредния гьол, наред с пробива под Централна гара, подлеза Модър-Царевец и Втория гребен канал, в който ще потънат милионите на пловдивчани. Не виждаме парите за ОПЕРАТА!!!!!!!! Кмете, гледаме, че продължава да те влече само спорта и транспорта. Може би където има келепир за наши и ваши! Вие как мислите пловдивчани?!?

Отговори
19 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?