Следвайте ни

Общината вдигна темпото в строителството на "Модър - Царевец"

Чакат се колектора и тръбите на ВиК

viber icon

С шеметни  темпове се работи по подземната инфраструктура на ул. „Модър” и „Царевец” по проекта на Община Пловдив за автомобилен подлез между районите „Южен” и „Западен” под жп линията. Строителите от фирма „Драгиев и ко” напредват и се надяват в началото на лятото ВиК - ЕООД,  да започне изграждането на Южен обходен колектор и магистрален водопровод на ул. „Царевец”.

Проектът  за Южен колектор се финансира с безвъзмездна финансова помощ по ОП "Околна среда"  и днес трябваше да бъде официално представен от ВиК в хотел „Империал”, но пресконференцията е отложена заради рекордния брой заразени от COVID-19.

Договорът  за колектора и съпътстващите съоръжения е подписан  от ВиК с консорциум „Еко проект - Пловдив”, в който участват софийските фирми „Интерхолд” ЕООД и „Тес Кънстракшън груп” ЕООД , а също така   „ВиК Инфраструктурно проектиране” от Бургас. Обществената поръчка е за 81,5 млн. лева при обявената  прогнозна цена  81 856 996 лева без ДДС.

Изпълнителят трябва да представи работен проект и да го съгласува с всички инстанции.  Кметът Здравко Димитров още през миналата година  постави изричното  условие  изграждането  на колектора да започне от ул. „Царевец",   под жп линията, и  ул. „Модър”, за да не се бави завършването на подлеза.

Колекторът представлява гигантска тръба със сечение 3 на 3 метра, която ще  поема канализационните и дъждовни води в  южната част на Пловдив. По проект подземното съоръжение  тръгва от Пещерско шосе,  минава по ул. „Царевец” и под жп линията,  излиза на ул. „Модър” и кръстовището на Коматевско шосе  и по бул. „Александър Стамболийски”  стига до ул. „Нестор Абаджиев” в „Тракия”, за да се свърже с Пречиствателна станция.

На ул. "Царевец" строителите от "Драгиев и ко" завършват изместването на  газопровод в предстоящото разширение на улицата откъм "Каспела", за да освободят терена за обходен колектор  и магистрален водопровод на ВиК.  Още един хранителен водопровод и нова канализация ще се изграждат по проекта на Общината също в новото платно. 

На ул. "Модър" покрай Транспортна болница  работата по подземните съоръжения приключва  през другата седмица. Остава да направим тръбно-канална мрежа, която минава под тротоара, обясни техническият ръководител на обекта инж. Валентин Алексиев.  Изкопните работи, както и монтаж на тръбите се извършват също в разширението. След като подземната инфраструктура е готова, строителите ще изграждат пътното легло и асфалт, и тротоар на новото платно с две ленти покрай  болницата до Коматевско шосе.  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

задръствания

задръствания

05.04.2021 | 12:18

Поредните разкопки за града, при които гражданите ще трябва да изтърпяват всеки ден задръствания и обходи! Всяка година се ремонтират едни и същи булеварди и след това отново се разкопават за нещо друго! Бул. "Ал.Стамболийски " прилича на всичко друго, но не и на булевард. Почти всяка седмица се разкопава заради ВиК аварии - вероятно са похарчени десетки милиони за тези ремонти, вместо да се подмени водопроводът и да се приключи.

Отговори
6 4
намръщенЪ

намръщенЪ

05.04.2021 | 14:51

Тук съм съгласен с Вас, но донякъде. Всъщност, "Ал.Стамболийски"("Южен") никога не е бил ИСТИНСКИ булевард! Само една претоварена асфалтирана улица с премного за възможностите си линии и без контактна мрежа за тролейбуси. В целия Южен район де факто има само един булевард - "Никола Вапцаров", усърдно строен през 1983г. и почти само за една година завършен. Кмет тогава беше Христо Мишев, а Кошулев - окръжен шеф.

Отговори
6 1
БАЦЕ ВИ

БАЦЕ ВИ

05.04.2021 | 09:49

КОЛКО ПАНДИЗЧИИ ИМА ГОТОВИ В ПЛОВДИВ МАЛЕЕ ДА МУ МИСЛЯТ .... НА ТОТЕВ ЩЕ МУ ВЗЕМАТ ИМУНИТЕТА.....ДА НЕ СИ МИСЛИ ЧЕ ВСИЧКО Е ОК......

Отговори
9 9
БАЦЕ ВИ

БАЦЕ ВИ

05.04.2021 | 09:47

РАЗРАБОТИХА СЕ АМА КОЙ ЩЕ ИНСПЕКТИРА ВЕЧЕ....БАЦЕ СЕ ПОЗИЦИОНИРА ДО ДУВАРА .... СНОЩИ ГОРКИЯ ... УСЕТИ ДЕБЕЛИЯ....

Отговори
7 12
намръщенЪ

намръщенЪ

05.04.2021 | 11:15

Какво толкова злорадствате? Разни чалгари и недоказани бивши министри взеха процентите, сега ще видим какво Пловдив ще спечели от тая работа. Ще ревете за ББ, ама няма да го има вече

Отговори
15 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?