1553

Общината в шах как да отиграе мача за стадионите

Три сценария за бъдещето на Колежа и "Лаута"

Пореден екшън отново изостри общественото внимание към съдбата на стадион "Христо Ботев". В последните месеци Колежа е арена на сблъсъка между собственика на футболния клуб "Ботев" Антон Зингаревич и строителя на съоръжението Илиян Филипов. Първо в ареста и с повдигнати обвинения се оказаха каре силоваци, сочени за приближени на руския бизнесмен с израелски паспорт, които с юмручно възпитание налагали на фенове уважение към сегашното клубно ръководство. В понеделник от ФК "Ботев" пуснаха видео как пък Илиян Филипов налита на известния и с политическите си увлечения запалянко Велизар Цолакидис. Най-баналното обяснение за конфликта между Зингаревич и собственика на ПИМК е битката кой да експлоатира най-новия и модерен стадион у нас, който обаче, на практика, още не е довършен. За тази цел се чакат нови 33,5 млн. лева, които държавата ще налее.  

 

Войната кой да кара влака на Колежа живо вълнува различните фракции сред запалянковците на "канарчетата". Пловдивчаните, които са далеч от футбола ​пък, повече се интересуват как ще бъде стопанисван занапред стадионът, който ще погълне колосална сума държавни и общински пари. И какви приходи може да очаква Община Пловдив от модерното съоръжение, в което бяха вложени парите на данъкоплатците.  Същият казус важ​и и за стадиона на другия местен гранд "Локомотив", който също се достроява и ще получи държавна помощ.  

Има два варианта за финализиране на съоръженията на Колежа и "Лаута" - обявяване на нова поръчка за довършването на следващите етапи или да се сключи анекс със сегашния строител до 50 процента от общата стойност на договора и с останалата част от средствата да се извършат нови видове строително-монтажни дейности.

 

Анексът е по-бързият вариант за "Христо Ботев", но неприложим за "Локомотив". Стадионът в парк "Лаута" е строен досега на инженеринг и няма как да се мине без възлагане на нова обществена поръчка. Важното в случая е, че пловдивските управници трябва да побързат с решението, тъй като има реална възможност парите да бъдат възстановени в републиканския бюджет в края на тази година, тъй като са целеви.

Вариантите за отдаването на завършените стадиони на Ботев и Локомотив се оказват три - наем, концесия и публично-частно партньорство. 

За първите два сценария обаче е важно да се знае, че задължително в наема и концесията се включват амортизационните отчисления за съоръженията. В техния случай те са за 20-годишен период. При 100 милиона стойност на стадиона ще трябва да се калкулират отчисления за 5 милиона годишно. Това прави по 450 000 лева минимум на месец към наема или концесионната такса. 

Важни са и детайлите на трите варианта, между които трябва да избира екипът на кмета Костадин Димитров. 

 

 Концесията е най-лесният и създаващ най-малко допълнителна административна тежест

 

вариант за Община Пловдив.  

Тя дава право на експлоатация върху стадионите срещу задължението на концесионера (в случая клубовете) да управлява и поддържа съоръженията на свой риск. Това значи, че всички бъдещи ремонти и подобрения ще бъдат за сметка на "Ботев" и "Локомотив", както и евентуалните печалби или загуби от експлоатацията им. За самите клубове този вариант също е добър, защото така те ще могат да получат ексклузивните права върху двата стадиона. Плюс на концесията е и възможността тя да бъде сключена за дълъг срок, което гарантира предвидимост. От една страна, Общината ще се разтовари от всякакви бъдещи разходи по съоръженията за срока на договорите, а от друга - фиксираната концесионна такса ще бъде твърдо перо в планирането на бюджета всяка година. 

 

Клубовете пък стават абсолютно пълноправни стопани на стадионите и така те ще прибират 100% от всички приходи от двете съоръжения.

 

Бърз​а сметк​а показва, че ако разчита само на мачовете, приходите от стадионите биха били крайно недостатъчни, за да се оправдае концесионен договор. Отборите от елитната ни група имат общо по 20 или 21 домакински мача на сезон, при добро представяне в турнира за купата на страната тази бройка може да набъбне до 25 срещи на всяко от съоръженията. Дори и по 10 хиляди души да посещават всеки мач (на средна цена от 15 лева), това прави между 3,5 и 4 млн. лева приход от билети - колкото горе-долу ще бъде дължимата амортизация на година за всеки от стадионите. 

Лъвският пай при концесията би дошъл от всички допълнителни пера, които могат да осигурят приходи - търговски площи, рекламни договори за самите съоръжения, концерти и мероприятия, които те биха могли да посрещат.

 

Вариант с отдаване под наем на стадионите е буквално подарък от Общината

 

за двата клуба. Спортните съоръжения се отдават под наем по Закона за спорта, а той определя категорично цените, по които това може да се случи - 0,05 лева за кв.м външна повърхност и 0,15 лева съответно за помещения. Към момента двата отбора ползват този вариант, но той е по-скоро компромисен и временен вариант и не решава нищо в дългосрочен план.

По тази схема "Ботев" към момента заплаща 5500 лева на месец (или 60 хил. лева годишно), а "Локомотив"- 4800 лева (малко под 58 хил. лева на година). Наемът, от друга страна, е неизгоден за Община Пловдив и по друга линия - всички ремонти, подобрения и евентуални разходи извън обичайната дейност за двата стадиона ще останат за градския бюджет, както и разходите по амортизация. От друга страна - подобна формула пък би оставила приходите извън обичайната дейност изцяло в местния бюджет.

 

Публично-частното партньорство изглежда като най-балансираната опция 

 

за стадионите на Пловдив към момента. Това е начин за осъществяване на дейност в обществен интерес за по-сложни проекти, които изискват дългосрочен и голям финансов ресурс. Според българския закон се осъществява под формата на договор с 5- до 35-годишен срок.

При подобен сценарии ще трябва да се създадат две дружества, в които участие да има Община Пловдив и всеки от футболните клубове. Местната администрация ще апортира съответните активи (двата стадиона), а клубовете ще поемат изцяло разходите по поддръжка, администриране и управление на актива и новото дружество. В тази хипотеза, за разлика от предишните два варианта, и двете страни могат да бъдат много по-гъвкави и да договорят най-добрите условия и за двете страни. При ПЧП представителите на двете страни ще договорят помежду си как ще се разпределят приходите между тях. 

За Общината това е вариант, при който тя ще може да оптимизира печалбите си и ако стадионите се превърнат в печеливши обекти - това ще бъде сериозен плюс за градската хазна, който във времето да изплати инвестициите за построяването им. За клубовете пък този вариант ще значи нулеви разходи на годишна база (без наеми или концесионни такси), но пък ще делят потенциалната печалба с Общината (ако пък няма такава - пасивът също ще бъде за двете страни). 

 

Колежа заприлича на Дивия запад, търси се шерифът

От Тони Михайлов

 

Обичайните за Дивия запад сцени продължават да палят страстите на Колежа, а засега в ролята на шерифа влиза само прокуратурата. От държавното обвинение обявиха, че има разпоредена проверка за скандала между строителя на стадиона Илиян Филипов и двама фенове, които твърдят, че са бити от него. Срокът за приключване на проверката е 30 дни. 

В понеделник ФК "Ботев" разпространи на официалния си сайт и в социалните мрежи  видео с мърчандайзинг мениджъра Божидар Караджов и запалянкото Велизар Цолакидис, представен като "един от най-върлите и безкористни фенове". 

Караджов разказва за случка с Филипов от лятото на 2023 г., в която бизнесменът опитва саморазправа, по думите му, заради "недопускане на дама да влезе зад касата на гише, където се продават билети и сезонни карти". Служителят на "Ботев" обяснява, че е ритан и блъскан от Филипов.

Фенът на "Ботев" пък говори за друга случка, от 10 февруари 2024 г., в която собственикът на фирмата, която построи стадиона, го заплашва и му казва да не "стъпва на стадиона му".

По-късно "Ботев" разпространи позиция на изпълнителния директор Алексей Киричек, с която осъжда действията. "Искаме ясно да изразим позицията си за подкрепа към всеки един фен, който бива притискан, унижаван, бит и репресиран не само на територията на стадион "Христо Ботев", но и извън нея. След въпросните действия, доказателствата за които са предадени на правоохранителните органи, беше посегнато и на електрозахранването на стадиона с цел да бъдат прикрити доказателствата за това", се казва още в позицията на директора на "Ботев". По-късно вчера от фирмата, която отговаря за електрозахранването, обясниха, че гризачи са прекъснали кабели, а и се оказало, че от клуба са направили неправомерно включване.

Илиян Филипов също излезе с позиция във Фейсбук, обвинявайки клуба, че разпространява "истини, които се показват само когато оправдават техните лъжи и интереси". Филипов твърди, че е бил изнудван от фена Велизар Цолакидис, и се извинява за постъпката си, която оправдава с провокация и обиди от другата страна.

"С Велизар имаме дългогодишен конфликт. Това лице ми поиска 40 хиляди лева, за да купя някаква състезателна кола, и то не за "спонсорство", както твърди във видеото, а за да "нямам проблем с феновете", и в прав текст ми заяви, че може да ги манипулира и в едната, и в другата посока."

"Относно ситуацията с Божидар Караджов, това е опит да се използва различна ситуация от клуба, за да си подпечата т.нар. скандал - добавя Филипов. - Мислех, че пререканието с Божидар отдавна е изчистено, тъй като сме се виждали и поздравявали. За това говори фактът, че от въпросния конфликт са минали повече от 6 месеца, а той нито е пускал сигнал към органите на реда, нито го е правил публично достояние."

В позицията си в социалните мрежи Филипов напомня за случая от края на януари, когато в Пловдив четирима души бяха задържани и обвинени в участие във въоръжена организирана престъпна група, извършвала изнудвания и принуди на различни граждани. По-късно стана ясно, че двама от тях са полицаи, един работи в "Ботев", а друг е шеф на охраната на собственика на клуба Антон Зингаревич.

През миналата година собственикът на ПИМК няколко пъти влезе в пререкание с ръководството на "Ботев". Това беше в периода около завършване на стадион "Христо Ботев" и откриването му през април 2023 г.

След това през октомври турникетната система на стадиона беше свалена заради забавено плащане от страна на клуба, а Филипов заяви, че сметките на "Ботев" са запорирани. В края на 2023 г. бизнесменът взе отношение и за управлението на клуба, като в телевизионно интервю заяви, че "може да консолидира бизнеса в града, който да осигурява 8-9 милиона за издръжката на клуба". 

Хората на Зингаревич пък реагираха с обвинения, че Филипов се опитва да им вземе клуба, за да печели от стадиона. 

 

Николай Бухалов, зам.-кмет:

Няма да вземем решение, преди

съоръженията да бъдат завършени

От Валя Йеремиева

Стадионите „Христо Ботев” и „Локомотив” трябва да бъдат завършени и едва тогава ще се решава под каква форма ще се стопанисват. Това заяви пред "Марица"  ресорният зам.-кмет Николай Бухалов, запитан дали съо​раженията ще бъдат дадени на концесия, или клубовете ще продължават да плащат наем.

„Темата и без това е болна, но слава богу, в обозримо бъдеще се вижда краят на строителните работи на „Ботев”, реконструкцията на „Локомотив” върви по-бавно, но стремежът е и той да бъде завършен поне за 100-годишнината на клуба. Стадион не се строи за ден-два, нужно е технологично време, а като има пари, на обектите се работи”, подчерта Бухалов.

Той допълни, че общинска база се дава под наем на спортни клубове по Закона за спорта. При учредяване на концесия се изискват инвестиции, а двата стадиона ще бъдат построени като нови, но по тези въпроси трябва да се произнесат юристите, каза още зам.-кметът.

Решението за предоставянето под наем на двата стадиона на футболните клубове беше взето през пролетта на миналата година, като още тогава съветниците коментираха, че това решение е до окончателното завършване на Колежа и Локото. Беше подчертано, че спортните клубове плащат много нисък наем, докато в двата стадиона се инвестират милиони левове. 

Строежът на Колежа беше започнат първоначално на концесия от тогавашния банкер и собственик на клуба Цветан Василев. А след като той фалира, договорът беше прекратен. Неудачни се оказаха и опитите на местната власт за концесии на „Локомотив” и „Спартак”, както и преди години - на стадион „Пловдив”.  Концесионерът на „Спартак” се отказа, когато удари инфлацията, защото не могъл да изпълни посочената в договора инвестиция, и днес този спортен комплекс е в окаяно състояние.

В бюджета на Община Пловдив  за тази година са предвидени от собствени приходи на общината 12 млн. лева за „Локомотив” и 6 млн. лева за „Ботев”. Двата стадиона са включени и в програмата за целеви субсидии на правителството на обща стойност 72 млн. лева.

Според неокончателните сметки  реконструкцията на Колежа надхвърля 60 млн. лева. На „Лаута” завършват първия етап от строителството за 12 млн. лева и в края на предишния мандат беше обявена обществена поръчка за още 42 милиона за централна трибуна, благоустрояване и инфраструктура. В Община Пловдив не са взели решение дали да я стартират, след като Комисията за защита на конкуренцията отговори, че няма проблеми, или да я разделят на отделни процедури. Но кметът Костадин Димитров е категоричен, че  стадионите ще бъдат завършени. 

 

Пламен Райчев:  

Ако се забавят, в края на годината

държавата ще си прибере парите

 

От Юлиян Ангелов

Общината трябва да действа бързо и за двата стадиона, тъй като отпуснатите средства са целеви и ако не бъдат усвоени, ще се наложи, евентуално, да бъдат възстановени в републиканския бюджет в края на тази година, коментира бившият зам.-кмет по строителството Пламен Райчев. По време на мандата на кмета Здравко Димитров именно той изготви двете поръчки за спортните съоръжения.   

По темата с довършването на стадион „Христо Ботев“ и процедурите, които следва да бъдат направени с отпуснатите от държавата средства, специалистът е категоричен - има два варианта за действие.  

Първият е да бъде обявена обществена поръчка за отпуснатите от държавата 33,5 милиона лева за всички СМР-та. Вторият е да се сключи анекс със сегашния строител до 50 процента от общата стойност на договора и с останалата част от средствата да се извършат нови видове СМР-та (например изкуствено слънце, за което настояват и част от феновете). Тези неща не са включени в обществената поръчката и са обект на нова.  

Пламен Райчев е категоричен, че ако той трябва да вземе решение, ще се спре на подписването на анекс със строителя на „Христо Ботев“ до 50 процента от общата стойност на договора, както позволява ЗОП.  

Този акт ще спести много време, като доводът е, че изпълнителят на Етап 1 от проекта е наясно с всяка завинтена гайка по огромния обект. Сега обаче предстои Етап 2 и е нужна нова процедура. 

„При първия вариант със сключването на анекса до 50% от общата стойност смятам, че стадионът след проектирането ще покрива всички критерии за категория 4 на УЕФА след реализиране на Етап 2. Тези критерии са залегнали в допроектирането на арх. Савов, внесено от него през ноември 2022 г. Най-лесният и адекватен вариант е именно да се направи анекс. Аз бих направил така не за друго, а защото всички знаем, че обявяването на една обществена поръчка изисква много време. Ако се пусне такава, с увереност заявявам, че следващите три години нищо няма да се направи по стадиона по тази обществена поръчка.

 

Знаем какъв е интересът и какви евентуално жалби срещу процедурата може да има. Практиката показва, че за провеждането на една поръчка са необходими между 4 и 6 месеца, а после пристъпваме към по-продължителната процедура по избор на изпълнител и евентуални обжалвания в КЗК и ВАС. Трябва да се пусне и допълнителна обществена поръчка за допълнителното обзавеждане и оборудване на стадиона с всичко необходимо“, аргументира препоръката си за анекс Пламен Райчев. 

По предварителни изчисления анексът със строителя на Етап 1 може да бъде изготвен много бързо и в рамките на седмица може да се подпише. Така в рамките на десет месеца може да бъде извършено строителството по него.

Според Райчев ситуацията със стадион "Локомотив" е много по-различна, тъй като там процедурата досега бе на инженеринг. За новите отпуснати от държавата средства може да се направи вертикалната планировка, строителството на централната трибуна и пътната връзка с бул. „Менделеев“. За тях обаче при всички случаи трябва да бъде обявена нова обществена поръчка.

"Имам опасенията обаче, че ако има обжалвания, строителството на стадион "Локомотив" ще се забави. Има още нещо, което е много важно и не бива да се пренебрегва - ако не бъдат сключени договорите, към края на годината има риск отпуснатите средства да бъдат възстановени в републиканския бюджет, тъй като тези средства са целеви и фигурират в капиталовата програма на държавния бюджет за тази година. Затова ръководството на Общината трябва да ускори процесите по сключването на договора или обявяването на поръчките, в зависимост на кой вариант ще се спре. Това важи и за двата стадиона - трябва да се ускорят процедурите", категоричен е  Пламен Райчев.

Той напомни, че бързото завършване и на двата стадиона е от голяма полза за Общината. "Знаете, че средствата, които са осигурени, са с ДДС, което Общината го тегли. Така че при завършването на стадионите тези средства може да влязат в Общината и да бъдат пренасочени към други дейности. Например от възстановеното ДДС може да се направят две нови детски градини", завърши Пламен Райчев. 

 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 4 оценки
3/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
17 коментара
Папиханус

Папиханус

29.02.2024 | 07:43

Има хора за панделата,има и за едно друго място...Всеки ще си го получи.Крадци

Отговори
0 0
намръщенЪ

намръщенЪ

18.02.2024 | 19:41

Есть руснак - есть проблем..... Спасението е в разкарването на тоя водкаджия

Отговори
3 3
УсмихнатЪ

УсмихнатЪ

18.02.2024 | 21:29

Ами върнете Митьо селския - той си е наш /боклук/.

Отговори
3 2
Публично-частно партньорство трябва да е.Така има по-малко негативи и

Публично-частно партньорство трябва да е.Така има по-малко негативи и

14.02.2024 | 13:21

И за двете страни.

Отговори
12 4
Критичен компонент

Критичен компонент

14.02.2024 | 14:26

Апорт..., апорт,...ап...,ап...,апорт...! Знаем ги ние тези апорти....! След такива общинската "администрация" загуби много наши имоти!

Отговори
10 0
Мильо

Мильо

14.02.2024 | 22:55

От публично - частно партньорство Пловдив загуби и панаира, и стария град! Общината сама трябва да управлява собственоста си! И наемите за стадионите не бива да са "социални". Тези имоти трябва да носят печалба, или в най-лошия случай поне да не са на загуба! Иначе защо ги строят?

Отговори
15 2
Dii

Dii

14.02.2024 | 10:06

Тия сега се сетиха да се чудят какво да ги правят стадионите. Дали милиардерът Зингаревич ще плаща концесия 5 милиона на година? Че той да не е дошъл тука да плаща? Той е дошъл да получава. Тия разходи за стадионите нямат избиване. Общината ще продължи да налива пари в поддръжка, ток вода и тнт. От време на време ще гласуват допълнително пари, че нещо още трябва за кефа на 2-те хиляди фена. Справка зала колодрума. Стадионите ще си ги ползват само клубовете и никаква полза за гражданите - кракът на обикновен данъкоплатец няма да може да стъпи в базите. Но това е резултатът като те управляват илитерати от ГЕРБ - все изявени спортисти. Кой каратист, кой Айкидо или неграмотен баскетболист. Дай им зали и стадиони да правят. И хотели - частни.

Отговори
33 8
Юлия

Юлия

14.02.2024 | 20:31

Много точно казано, но на тези от които зависи надали ще им хареса. Иначе Борисов пак ще цъфне и ще дърпа уши. Стадиони трябват, стадиони. Всичко друго няма значение.

Отговори
11 0
Бебето

Бебето

14.02.2024 | 09:50

Трябваше преди 10 години се дадат 50 млн от общината за стадион "Пловдив" и да се направи за мачове, концерти, спорт. Щеше да свети. Който иска - да го наема и да рита футбол. Който иска негов стадион, да си дава частни пари и да се прави на баровец в Ботев, Локо, Марица. Не да харчат народни пари и да крадат и с г..а си

Отговори
32 4
Пепо

Пепо

14.02.2024 | 12:05

Точно!

Отговори
13 1
цецо

цецо

14.02.2024 | 09:35

ограбихте Пловдивчани, Изроди Герберски!

Отговори
20 9
Каналин Цолов

Каналин Цолов

14.02.2024 | 09:32

Ох ,май не са в шах а са в шах тата!Ако се разпреказва и строителя Илиян от ПИМК май ще има групово потъване в канала с фекалиите от които ще замирише много!

Отговори
26 5
Пепо

Пепо

14.02.2024 | 12:07

Няма да се разприказва

Отговори
11 0
Гюро

Гюро

17.02.2024 | 22:07

Че строителя се е облажил - спор няма. Но и не е луд да приказва. Но ще мъти водата, колкото може /или колкото му позволят/ ! Но феновете да помнят резила при Митьо селския! Никой не може да каже какво ще стане ако си тръгне сегашния собственик /или ако го принудят да се махне/. А да се пускат фитили безотговорно - да - това се очаква.

Отговори
4 0
Рая

Рая

14.02.2024 | 09:29

Втръснахте на пловдивчани с тея стадиони. Това са грешни пари. И на кого се угажда? На банда необразовани, в повечето случаи дрогирани, необуздани фенове. Само им вижте спреовете по околните сгради, като "Смърт за БотеФ" и други от този род. Скоро четох за изкуствено слънце. Е, ако докарате и футбол, който липсва, горе-долу бива. Ама фунбол няма.

Отговори
31 7
Футбол няма,има само тълпи от подивяли фенове

Футбол няма,има само тълпи от подивяли фенове

16.02.2024 | 17:45

Дето размахваха:”Колежа или смърт!”А сега да ходят,да вадят парата и да си го стопанисват!

Отговори
6 3
намръщенЪ

намръщенЪ

18.02.2024 | 19:49

Рая, футбол няма не заради стадионите. Какво като "Ботев" разполага с една от най-добрите(ако не и най-добрата) база за ДЮШ в България. Нищо :( Ако от там излезе нещо, то мистериозно изчезва в друга посока за мижава сума, а отборът се пълни с разни-безобразни, внос от Третия свят, мнозина не знаят името на държавата ни и едва ли ще я намерят на картата на света. Кефя се, че един от палачите на отбора в събота бе Серкан Юсеин. Да, не е пловдивчанин, но се формира като играч в Коматево. Най-младият голмайстор в елита ни е продукт на школата. Сега рита в София, продаден за 50 хиляди. Превърнахме се в пералня за пари :(((

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?