1939

Общината ще се бори сама с кърлежите и комарите

Пропадна обществена поръчка за външния изпълнител на стойност близо милион лева с ДДС

Пълен провал претърпя обществената поръчка за предоставяне на услуги по дезинсекция срещу комари, кърлежи и други вредители, както и растителна защита на дървета и храсти в обществените площи в града. На фона на стотиците сигнали и оплаквания в последните дни от граждани, свързани с комари, местната администрация ще трябва сама да се бори с вредителите.

Още в края на май Общинското предприятие „Дезинфекционна станция” пуска обществена поръчка с пределна стойност 765 хил. лева без ДДС (или 918 хил. лева с добавения данък). Срокът на договора е 36 месеца, или средно по малко над 300 хил. лева на година за битката с комари, бълхи и кърлежи. В предмета на поръчката са включени дейностите по дезинсекция и растителна защита в открити площи, обществени паркове, водни биотопи, мочурища и други пространства на територията на Пловдив, като общата площ, която се обхваща, е близо 42 хил. декара.

Общинското предприятие получава 7 оферти, като впечатление прави огромната "ножица" между тях. Най-ниската е на стойност 136 хил. лева, докато най-високата е почти до максималния праг на поръчката - 727 хил. лева. Въпреки това 5 от всички ценови оферти се оказват под 200 хил. лева. С решение на общинската комисия обаче всички кандидати са отстранени заради непълна или неточна документация или проблеми с  ценовите им предложения. Така процедурата е прекратена на 13 юли.

Така и към момента ОП „Дезинфекционна станция” продължава да пръска без външна подкрепа, което обяснява защо всеки ден се пръска в по един район. От Общинското предприятие напомниха, че от четвъртък (21 юли) започват нова обиколка по кварталите за борба с комари и вредители.

От „Дезинфекционна станция” не са се отказали да намерят външна фирма, която да се включи в дейностите по дезинсекция, като се очаква до края на месеца процедурата да бъде обявена отново. Докато се стигне до избор на изпълнител и подписване на договор обаче, летният сезон ще е отминал, което значи, че пловдивчани ще трябва сами да се спасяват от комарите в следващите месеци.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?