Следвайте ни

Общината събра 1,4 млн. лв. от наеми, изслуша 234 граждани за новата визия на града

viber icon

Огромна работа е свършена само за една година от дирекциите „Устройство на територията“ и „Управление на общинска собственост“. Така определи дейността им главният архитект на община Пловдив Димитър Ахрянов. От жилищни наеми са събрани 1,481 млн. лв. а от нежилищни над 700 хиляди. 

Зам.-кметът по „Устройство на територията и управление на общинската собственост“ арх. Невена Балчева припомни, че акцентът на изминалата година е Общия устройствен план.

„Заварихме го като предварително внесен проект и по време на трите дни обсъждане бяха чути мненията на 240 граждани“, припомни арх. Балчева. 

Проблемите, които трябва да реши ОУП, са транспортната система на града, зелената система и премахването на диспропорциите между различните градски зони. Този ОУП ще даде насоките за развитието на Пловдив за 20-25 години напред.

Дирекция „Устройство на територията“ изработи подробни устройствени планове за територия от 497 хе за района около панаира, Филипово, Захарна фабрика и връзката на бул. „Васил Априлов“ – „Македония“. 

Арх. Балчева припомни, че тази година общината пое отново терена на ул. „Младежка“. „Очакваме в кратко време този градски елемент да придобие друга визия за живеещите в квартала“, каза тя.

За една година са администрирани 305 инвестиционни проекта. Толкова са и издадените строителни разрешителни. „Общината направи рехабилитация на улици в централна градска част и в района на хълма на Освободителите“, припомни арх. Балчева. 

Терените с общинска собственост са разположени разпръснато в града и така няма достатъчна площ за изграждането на обекти в сферата на здравеопазването, детски градини и детски ясли, отчита арх. Невена Балчева. 

В района на пробива на гарата са придобити 7 имота с площ 5466 кв. м. За 1,265 млн. лв. Това прави по 230 лева за квадратен метър. „Продължава принудителното отчуждаване на имоти за втория етап от строителствота на бул. „Север“, както и за разширеното трасе на бул. „Васил Априлов“, каза в отчета си зам. -кметът Невена Балчева. 

Отчуждени имоти има за трасето на помпена станция „Юг“, на ул. „Царевец“ и за разширението на Голямоконарско шосе. 

Подготвени са 19 предложения за продажба на общински жилища по пазарни цени за 1,097 млн. лв. 

Дирекция „Управление на общинската собственост“ е провела за една година няколко търга за отдаване под наем на търговски обекти на булевардите „Цариградско шосе“ и „Васил Априлов“.

Предстоят два търга с явно наддаване за обекти на „Найчо Цанов“ и село Лозенец.

Зам.-кметът отчете и важните решения на общината свързани с управлението на спортни имоти. Сред тях са програмата за 4,2 млн. лв. за две нови трибуни на стадион „Тодор Диев“ с ПФК „Спартак Пловдив“ 1947. 

Другият важен договор е учредяването на безвъзмездно право за ползване на ПФК „Локомотив“ в район „Тракия“.

Дирекцията води 104 граждански дела. Като успех бе отчетено спечелването на делото срещу „Векта“ за терена до зала „Олимпиада“.

Главният архитект на града Димитър Ахрянов подчерта, че през тази година общината е работила за повече публичност в услугите, дигитализация и развитието на Географско-информационната система на града /ГИС/.

След обществено допитване ще бъде запазена паважната настилка на улица „Карловска“. Арх. Ахрянов припомни и общественото представяне на идеята за новата визия на ул. „Иван Вазов“ със споделено движение и намаляване габаритите на автомобилния път. 

Главният архитект на Пловдив подчерта значението на стартиралата платформа за интерактивна карта и публични регистри паметниците на културата в града, които са над 700 на брой. От тях над 100 са общински. Той наблегна и на създаването на Географската информационна с – ГИС система, важна за градоустройството, защото съчетава географски райони и обекти с графични и цифрови данни.

 

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?