Следвайте ни

Общината разсрочва дълга от 42 бона на „Сладоледената къща“

viber icon

Община Пловдив е готова да води разговори за разсрочване на задълженията на  наемателите на общинския имот на Главната, който се ползва за заведение. Това съобщи зам.-кметът Величко Родопски по повод на жалба от фирма „Мемо” ЕООД на Мехмед Куртогулларъ. Търговците са получили предупреждение да платят 41 855 лева на Общината за ​забавен наем от ноември насам и ако в 14-дневен срок не се издължат, ще бъдат предприети действия за принудително събиране, тоест чрез съд. 

Величко Родопски

Заведението, известно като "Сладоледената къща", е затворено от края на ноември заради пандемията и едва вчера бяха извадени  маси отвън, на пешеходната улица. 

Според наемателите, те няколко пъти са писали молби до Общината за опрощаване на борча, като едновременно с това са внасяли частично суми в бюджета, но реакция от администрацията нямало. 

От Община Пловдив обаче твърдят точно обратното - че съдействие от фирмата не е търсено, а проверката показала, че наемателите искат да се опрости задължението за ноември и декември. Общината обаче не може да отмени дължими  плащания със задна дата. 

„Не сме спирали да подкрепяме бизнеса  от началото на пандемията. От април до август са опростени общински наеми за общо 180 000 лева, като в тази сума не влизат наемите, сключени в районите”, напомни Величко Родопски. През миналата година  месеци наред заведенията не плащаха такса „тротоарно право”. По предложение на кмета и с решение на Общинския съвет от 1 януари до 31 май тази година обектите отново са освободени от такса “тротоарно право“, включително и "Сладоледената къща". За наема на общински имоти обаче няма решение на местния парламент.

"Отворени сме да водим разговори за разсрочване на задължението", увери зам.-кметът и подчерта, че принудително събиране на дългове не е предприемано нито веднъж, без да се изясни какъв е случаят. 

Величко Родопски допълни, че в момента се прави анализ и въпросът с облекченията може да се разглежда на сесията на Общинския съвет на 15 април. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?